Περιοδεία Μπάιντεν στην Ασία

Περιοδεία Μπάιντεν στην Ασία

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί σε Ινδία και Βιετνάμ, όπου αναμένεται να έχει «διπλωματικά κρίσιμες» επαφές

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει αυτή την εβδομάδα σειρά από «διπλωματικά κρίσιμες» επαφές στην Ασία, στο πλαίσιο των επισκέψεων που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει σε Ινδία και Βιετνάμ.

Ο Αμερικανός ηγέτης θα βρεθεί στο Νέο Δελχί για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G20, από την οποία όμως φέτος θα απουσιάσει ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με τον ιστοχώρο Gzero του Eurasia Group, ο Μπάιντεν πρόκειται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της μεταρρύθμισης της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε μια προσπάθεια να πείσει τις χώρες του καλούμενου Παγκόσμιου Νότου (Global South) ότι είναι προτιμότερο να δανείζονται από οργανισμούς που τελούν υπό δυτική διοίκηση παρά από την Κίνα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, από την άλλη πλευρά, ως οικοδεσπότης του G20, θα επιχειρήσει κατά πάσα πιθανότητα να μετατοπίσει τη συζήτηση από την Ουκρανία προς θέματα τα οποία έχουν, όπως αναφέρεται, μεγαλύτερη σημασία για τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου (για παράδειγμα πρόσφατα ο Μόντι πρότεινε να γίνει η Αφρικανική Ενωση πλήρες μέλος του G20).

Επειτα από την Ινδία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Βιετνάμ, με το οποίο η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αποκτήσει στενότερους δεσμούς ως… ανάχωμα απέναντι στον καταγγελλόμενο «επεκτατισμό» της Κίνας.

Για το Βιετνάμ, οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν ως η χώρα η οποία πια απορροφά μεγαλύτερο μέρος των βιετναμέζικων εξαγωγών από κάθε άλλη.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι παράλληλα αυτή την εβδομάδα το Βιετνάμ πρόκειται να επισκεφθεί και αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Κίνα.    

Με πληροφορίες από Gzero

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή