Μεξικό: Νόμιμες οι αμβλώσεις

Μεξικό: Νόμιμες οι αμβλώσεις

Την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε εθνικό επίπεδο αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο.

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε εθνικό επίπεδο αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο στο Μεξικό, με τη συγκεκριμένη εξέλιξη να χαιρετίζεται μάλιστα ως ιδιαίτερα σημαντική από μερίδα αναλυτών.

Η απόφαση περί αποποινικοποίησης «είναι μεγάλη υπόθεση για μια πλειοψηφικά καθολική χώρα, όπου εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν διωχθεί», σχολιάζει σε σχετικό άρθρο του ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Group.

Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του μεξικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, το σχετικό με τις αμβλώσεις νομικό πλαίσιο θα έπρεπε να αποφασίζεται σε πολιτειακό επίπεδο. Ωστόσο, οι αμβλώσεις παρέμειναν παράνομες σε 20 από τις συνολικά 32 πολιτείες της χώρας.

Πλέον, με τη νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, τα δεδομένα αλλάζουν συνολικά σε εθνικό/ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στη Λατινική Αμερική, νοτίως του Μεξικού, ίσχυαν – παραδοσιακά – κάποιοι από τους περισσότερο περιοριστικούς παγκοσμίως νόμους αναφορικά με τις αμβλώσεις λόγω της επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπό την πίεση εντεινόμενων λαϊκών κινημάτων και κινητοποιήσεων (Marea Verde), οι ηγεσίες πολλών χωρών προχώρησαν σε αλλαγές στη σχετική νομοθεσία.

Στην Αργεντινή για παράδειγμα οι αμβλώσεις νομιμοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ παρόμοια βήματα έχουν γίνει τα περασμένα χρόνια και σε Κολομβία, Γουιάνα και Ουρουγουάη.

Με πληροφορίες από Gzero

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή