Ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ σε μπαράζ συναντήσεων με ξένους επενδυτές

Ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ σε μπαράζ συναντήσεων με ξένους επενδυτές

«Πηγαίνουμε αύριο στη G20 και μετά θα πάω στη Γερμανία. Θα μεταβούμε, στη συνέχεια, στη Νέα Υόρκη και μετά θα πάμε στο Λονδίνο και στην Ασία. Δεν θα μείνει επενδυτής με τον οποίο να μην μιλήσουμε», δήλωσε ο Μεχμέτ Σιμσέκ.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε σήμερα πως πρόκειται να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν αυτήν την εβδομάδα με τις χώρες της G20 στην Ινδία και θα συνεχιστούν στην Ευρώπη και έπειτα στη Νέα Υόρκη κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξή της στη νέα ομάδα του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, δηλώνοντας «αποφασισμένη να συνοδεύσει την Τουρκία στην υλοποίηση των πολιτικών της» που στόχο έχουν να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα.

«Πηγαίνουμε αύριο στη G20, ακριβώς μετά θα πάω στη Γερμανία. Θα μεταβούμε, στη συνέχεια, στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρό μας για συνεδριάσεις στον ΟΗΕ. Θα υπάρξουν συναντήσεις με επενδυτές. Μετά θα πάμε στο Λονδίνο και στην Ασία», δήλωσε ο Μεχμέτ Σιμσέκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

«Δεν θα μείνει επενδυτής με τον οποίο να μην μιλήσουμε», διεμήνυσε ο υπουργός, ο οποίος διορίσθηκε μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν υποχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία λόγω της κατάρρευσης του νομίσματός της και της ανόδου του πληθωρισμού.

Τα τουρκικά ομόλογα, που κατέχουν ξένοι επενδυτές, είναι πλέον κάτω του 1% του συνόλου τους, από περίπου 20% το 2015, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Ο πληθωρισμός έφθασε το 58,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Τον Οκτώβριο 2022 είχε φθάσει στο 85,5%, το υψηλότερο επίπεδό του.

Σύμφωνα με τις προβολές που δόθηκαν χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση υπολογίζει σε πληθωρισμό 33% το 2024, μετά 15,2% το 2025 και τέλος 8,5% το 2026.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει από τον Ιούνιο και έπειτα το βασικό της επιτόκιο από 8,5% σε 25%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόκειται, από την πλευρά της, να αυξήσει τη στήριξή της προς την Τουρκία κατά 18 δισεκατομμύρια δολάρια, επιπλέον των 17 δισεκατομμυρίων που της έχει ήδη χορηγήσει, καθώς ο αντιπρόσωπός της στην Άγκυρα, ο Ουμπέρτο Λόπες, εκτιμά σε ανακοίνωσή του πως η χώρα προχωρά «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή