Η Κίνα απαγορεύει τα iPhone στους κρατικούς αξιωματούχους

Η Κίνα απαγορεύει τα iPhone στους κρατικούς αξιωματούχους

Ως εκ τούτου, οι μετοχές της Apple έχασαν χρηματιστηριακή αξία 200 δισ. δολαρίων σε μόλις δύο μέρες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα διέταξε τους αξιωματούχους των κεντρικών κυβερνητικών υπηρεσιών να μην χρησιμοποιούν τα iPhone καθώς και άλλες εισαγόμενες συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Η οδηγία είναι το πιο πρόσφατο βήμα στην εκστρατεία του Πεκίνου για τη μείωση της εξάρτησης από την ξένη τεχνολογία και την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Η Apple κυριαρχεί στην αγορά των high-end smartphones στην Κίνα η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της, με 19% των συνολικών εσόδων της. Ως εκ τούτου, οι μετοχές της Apple βυθίζονται, χάνοντας χρηματιστηριακή αξία 200 δισ. δολαρίων σε μόλις δύο μέρες. Συγκεκριμένα οι μετοχές υποχώρησαν έως και 5,1%, αθροίζοντας τη διήμερη πτώση στο 7% σύμφωνα με το Bloomberg. 

Σημειώνεται πως το Πεκίνο για χρόνια περιόριζε την επαγγελματική χρήση iPhones για ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά τώρα η σύσταση διευρύνεται, αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει δώσει έμφαση στην εθνική ασφάλεια καθώς εντείνεται η αντιπαλότητα της Κίνας με τις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε σε αυστηροποίηση του κρατικού ελέγχου των δεδομένων και των ψηφιακών δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια. Τον Ιούλιο, η Κίνα άρχισε να εφαρμόζει μια εκτεταμένη επικαιροποίηση ενός νόμου κατά της κατασκοπείας.

Το 2021, η κινεζική κυβέρνηση περιόρισε τη χρήση των οχημάτων Tesla από το στρατιωτικό προσωπικό και τους υπαλλήλους βασικών κρατικών εταιρειών, επικαλούμενη ανησυχίες για διαρροή δεδομένων εθνικής ασφαλείας. 

Η διαταγή του Πεκίνου αντικατοπτρίζει παρόμοιες απαγορεύσεις στις ΗΠΑ κατά της Huawei Technologies καθώς και κατά αξιωματούχων που χρησιμοποιούν το κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok, με τις δύο υπερδυνάμεις να ανησυχούν για διαρροές δεδομένων για θέματα εθνικής ασφάλειας. 

Πηγή: Wall Street Journal, Βloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή