ΗΠΑ: Κέντρα 13 πρώην προέδρων προειδοποιούν για την «εύθραυστη» δημοκρατία

ΗΠΑ: Κέντρα 13 πρώην προέδρων προειδοποιούν για την «εύθραυστη» δημοκρατία

Το Ιδρυμα Αϊζενχάουερ ήταν το μόνο που δεν υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία για τη δημοκρατία εν μέσω βαθιάς πόλωσης στις ΗΠΑ ώθησε 13 κέντρα και βιβλιοθήκες πρώην προέδρων από τον Χέρμπερτ Χούβερ ως τον Μπαράκ Ομπάμα να προειδοποιήσουν για «επαγρύπνηση» και «επιτήρηση» των των θεμελιωδών αρχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου και του σεβασμού της ποικιλομορφίας των πεποιθήσεων.

Η δήλωση, η πρώτη φορά που οι βιβλιοθήκες προβαίνουν σε μια τέτοια ανακοίνωση, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί έχουν ισχυρό συμφέρον να στηρίζουν τα δημοκρατικά κινήματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία ελήφθη από τον εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Τζορτζ Γ. Μπους. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος «είδε και υπέγραψε αυτή τη δήλωση».

Το κοινό μήνυμα των προεδρικών κέντρων, ιδρυμάτων και ινστιτούτων υπογράμμισε την ανάγκη για συμπόνια, ανεκτικότητα και πλουραλισμό, ενώ προέτρεψε τους Αμερικανούς να σεβαστούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και να πιστεύουν στην ελεύθερη διεξαγωγή των εκλογών.

«Οι περισσότεροι από τους εν ζωή πρώην προέδρους ήταν φειδωλοί στο να εκφέρουν δημόσια τη γνώμη τους, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να πιστεύουν τα ψέματα που διαιωνίζονται από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες» σημειώνει το Associated Press.

Το Ιδρυμα Αϊζενχάουερ επέλεξε να μην υπογράψει και ανέφερε με μήνυμα στο Associated Press: «Το Ιδρυμα Αϊζενχάουερ με σεβασμό αρνήθηκε να υπογράψει. Θα ήταν η πρώτη κοινή δήλωση που τα προεδρικά κέντρα και ιδρύματα έχουν ποτέ εκδώσει ως ομάδα, αλλά δεν είχαμε καμία συλλογική συζήτηση γι’ αυτό, παρά μόνο μια πρόσκληση για να υπογράψουμε».

Πηγή: ΑP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή