Η CIA επιδιώκει να στρατολογήσει Ρώσους κατασκόπους

Η CIA επιδιώκει να στρατολογήσει Ρώσους κατασκόπους

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ουίλιαμ Μπερνς είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι η δυσαρέσκεια μεταξύ Ρώσων για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί σπάνια ευκαιρία για τη στρατολόγηση κατασκόπων.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗCIA, που επιχειρεί να στρατολογήσει περισσότερους Ρώσους ως κατασκόπους, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το οποίο βάζει στο στόχαστρο Ρώσους αξιωματούχους καλώντας τους να πουν την αλήθεια για ένα σύστημα, το οποίο -όπως υποστηρίζει- είναι γεμάτο με ψεύτες και συκοφάντες.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ουίλιαμ Μπερνς είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι η δυσαρέσκεια μεταξύ Ρώσων για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί σπάνια ευκαιρία για τη στρατολόγηση κατασκόπων και ότι η CIA δεν θα αφήσει την ευκαιρία να χαθεί.

Η υπηρεσία δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο στη ρωσική γλώσσα με τίτλο «Γιατί ήρθα σε επαφή με την CIA -για εμένα τον ίδιο», το οποίο δείχνει κάποιον που υποτίθεται πως είναι Ρώσος αξιωματούχος να περπατάει μέσα στο χιόνι στους δρόμους μιας πόλης που μοιάζει με ρωσική.

«Έλεγα επίμονα σε όλους ότι είναι ανήθικο να διαστρεβλώνεις την αλήθεια στις εκθέσεις, αλλά αυτοί που ανέβηκαν στην ιεραρχία είναι εκείνοι που έκαναν αυτό ακριβώς», ακούγεται να λέει στο βίντεο στη ρωσική γλώσσα.

«Προηγουμένως πίστευα ότι η αλήθεια είχε κάποια αξία», ακούγεται επίσης στο βίντεο όπου εμφανίζεται ηθοποιός ο οποίος υποδύεται Ρώσο αξιωματούχο να εισέρχεται σε ρωσικό κυβερνητικό κτίριο και να δείχνει το πάσο του ενώ το πλάνο εμφανίζει το εθνόσημο της Ρωσίας, τον δικέφαλο αετό.

«Οι γύρω σου μπορεί να μην θέλουν να ακούσουν την αλήθεια. Αλλά εμείς θέλουμε. Η ακεραιότητα ανταμείβεται», ακούγεται και στη συνέχεια αναφέρονται λεπτομερώς οι τρόποι που μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με τη CIA, η έδρα της οποίας είναι στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

Έπειτα από μεγάλες αποτυχίες σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σημείωσαν επιτυχία προειδοποιώντας για τα σχέδια του Κρεμλίνου να εισβάλλει στην Ουκρανία.

«Δύσκολη» η Μόσχα για τη CIA

Η Μόσχα είναι πολύ δύσκολος τόπος για να εργαστούν δυτικοί κατάσκοποι επειδή, κατά τη σοβιετική περίοδο, αναπτύχθηκαν «Οι Κανόνες της Μόσχας» για την προστασία από τον εφησυχασμό. Αυτό έχει πλέον επικαιροποιηθεί στη σύγχρονη Ρωσία.

Η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν την Ουκρανία σε μία προσπάθεια να διχάσουν τη Ρωσία και να αρπάξουν τους φυσικούς της πόρους–ισχυρισμοί τους οποίους διαψεύδουν Ουάσιγκτον και Λονδίνο.

Ο πρόεδρος Πούτιν, πρώην κατάσκοπος της KGB που υπηρέτησε στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία, απεκατέστησε εν μέρει την αίγλη που είχαν οι αλλοτινές πανίσχυρες σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, παρότι η CIA υποστηρίζει ότι ο Ρώσος ηγέτης ήταν πλημμελώς πληροφορημένος για την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία πριν από την απόφασή του να εισβάλλει.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT