G20: Το κενό των Πούτιν και Σι επιδιώκει να αναπληρώσει ο Μπάιντεν

G20: Το κενό των Πούτιν και Σι επιδιώκει να αναπληρώσει ο Μπάιντεν

Στη σύνοδο του G20 στο Νέο Δελχί θα εμφανίσει τις ΗΠΑ ως γεωπολιτικό και οικονομικό αντίβαρο και θα εκθέσει τις αμερικανικές θέσεις για Ουκρανία και κινεζική εξάπλωση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Νέο Δελχί έφθασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής των κρατών του G20, όπου θα εμφανίσει τις ΗΠΑ ως γεωπολιτικό και οικονομικό αντίβαρο της Κίνας και της Ρωσίας, εκμεταλλευόμενος την απουσία των ηγετών των δύο χωρών από τη συνάντηση. Ο Μπάιντεν μεταφέρει στις αποσκευές του δέσμευση για επενδύσεις 200 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την επισιτιστική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η πρωτοβουλία αποτελεί την αμερικανική απάντηση στο κινεζικό πρόγραμμα «Ζώνη και Δρόμος» με στόχο την προσφορά δανείων σε φτωχές χώρες για την κατασκευή μεταφορικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Παρότι τα κεφάλαια του σχεδίου Μπάιντεν είναι ελάχιστα σε σχέση με τη χρηματοδότηση του κινεζικού νέου Δρόμου του Μεταξιού, προσφέρουν εναλλακτική λύση στην παρεμβατικότητα του Πεκίνου και στις πιεστικές απαιτήσεις του για αποπληρωμή των δανείων.

Στο σύνοδο του G20, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις αμερικανικές θέσεις σε μεγάλο κύκλο ηγετών και θα καταδικάσει –χωρίς αντίλογο– τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενισχυόμενη κινεζική επιθετικότητα στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Φέτος, όμως, αντίθετα από την περυσινή σύνοδο, ο Μπάιντεν προσέρχεται πολιτικά εξασθενημένος. Δημοσκόπηση του CNN την Πέμπτη έδειξε ότι τα ποσοστά δημοτικότητάς του παραμένουν χαμηλά, ενώ ο ειδικός εισαγγελέας σκοπεύει να ασκήσει δίωξη εναντίον του γιου του προέδρου, Χάντερ, για παράνομη οπλοκατοχή. Σαν να μην έφταναν αυτά, ανησυχίες εκφράζονται για ενδεχόμενο νόσησης του προέδρου με COVID-19, παρά τα αρνητικά τεστ στα οποία υποβλήθηκε, αφότου η Πρώτη Κυρία διαγνώσθηκε θετική αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπάιντεν θα επιδιώξει να αναζωογονήσει τις σχέσεις του με τον οικοδεσπότη της συνόδου, Ναρέντρα Μόντι. Ο Ινδός πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερη εθνική αργία που συμπίπτει με τη σύνοδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα εγκαταλείψει αύριο την Ινδία, προκειμένου να μεταβεί στο Βιετνάμ για την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας.

«Αυτό που απέδειξε ο Μόντι είναι η προθυμία του να ρισκάρει για το μέλλον της χώρας του. Οι ΗΠΑ ωφελούνται από τη διπλωματική αίγλη του Μόντι και την πολιτική σταθερότητα της Ινδίας», λέει ο Νιράβ Πατέλ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ασίας – Ειρηνικού της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Ινδός πρωθυπουργός, που επιδιώκει την επανεκλογή του για τρίτη θητεία το 2024, έχει δεχθεί επικρίσεις για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Μένει να διαπιστωθεί κατά πόσον ο Μόντι θα αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο στις προσπάθειες του Μπάιντεν να περιορίσει την κινεζική επιρροή. Η Ινδία έχει άλλωστε αρνηθεί να γίνει μέλος της συμμαχίας για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT