Μακρόν: Η διακήρυξη της G20 δεν συνιστά διπλωματική νίκη για τη Ρωσία

Μακρόν: Η διακήρυξη της G20 δεν συνιστά διπλωματική νίκη για τη Ρωσία

«Η G20 δεν είναι απαραίτητα ο χώρος που θα μπορούσε κάποιος να περιμένει την επίτευξη διπλωματικής προόδου στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι η G20, η οποία συστάθηκε για να επιλύει διεθνή οικονομικά και όχι πολιτικά ζητήματα, δεν είναι απαραίτητα ο χώρος που θα μπορούσε κάποιος να περιμένει την επίτευξη διπλωματικής προόδου στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διακήρυξη των ηγετών της G20 μετά τη σύνοδο αυτό το σαββατοκύριακο δεν συνιστά διπλωματική νίκη για τη Ρωσία, η οποία υπήρξε απομονωμένη στη σύνοδο.

Η διακήρυξη, η οποία υιοθετήθηκε χθες Σάββατο, αποφεύγει να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά υπογραμμίζει τα δεινά που έχει προκαλέσει η βία στους ανθρώπους και καλεί όλα τα κράτη να μην χρησιμοποιούν βία για να αρπάξουν εδάφη.

«Επιβεβαιώθηκε η απομόνωση της Ρωσίας»

«Αυτή η G20 επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την απομόνωση της Ρωσίας. Σήμερα, μια συντριπτική πλειονότητα μελών της G20 καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή κατά τη λήξη της συνόδου.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα ο Μακρόν έκρινε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της G20 υπήρξαν «ανεπαρκή» και «κάλεσε τους πάντες σε επαγρύπνηση» για την ανάγκη να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι, ιδιαίτερα για την έξοδο από το πετρέλαιο.

«Ανεπαρκές» το ανακοινωθέν για τα ορυκτά καύσιμα

Το τελικό ανακοινωθέν των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων και των αναδυόμενων δυνάμεων που συναντήθηκαν στην Ινδία το Σαββατοκύριακο δεν απαιτεί έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα, σε αντίθεση με τις ελπίδες αρκετών παρατηρητών.

«Είναι ανεπαρκές», παραδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Και από την πλευρά μου ανησυχώ πολύ για το πνεύμα που αρχίζει να επικρατεί, συμπεριλαμβανομένων των μελών της G20, στο θέμα του κλίματος», λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τη COP28, πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Κρούω των κώδωνα του κινδύνου προς όλους, δεν έχουμε φτάσει εκεί», επέμεινε, λέγοντας ότι άκουσε «πολύ εύκολη συζήτηση που επικράτησε μεταξύ ορισμένων αναδυόμενων χωρών ότι μόνο οι πιο πλούσιες χώρες έχουν ευθύνη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να βγούμε από τον άνθρακα πολύ γρήγορα και πολύ πιο γρήγορα από σήμερα», από το «2030», αλλά και «το συντομότερο δυνατό από το πετρέλαιο», «πολύ πριν από το 2050».

«Οι πιο πλούσιες χώρες πρέπει να κάνουν την προσπάθεια, είμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε, μας κοστίζει», «αλλά το κάνουμε, είναι θεμιτό και φυσιολογικό», είπε, ζητώντας παράλληλα από τις αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα τους παραγωγούς πετρελαίου, να κάνουν το χρέος τους.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT