Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε «την αρχή μιας εποχής μεγαλύτερης συνεργασίας» ΗΠΑ-Βιετνάμ

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε «την αρχή μιας εποχής μεγαλύτερης συνεργασίας» ΗΠΑ-Βιετνάμ

Αρνήθηκε ότι επιθυμεί να «απομονώσει» την Κίνα, ωστόσο, δεν έλειψαν οι αναφορές του στη μεγάλη αντίπαλη δύναμη των ΗΠΑ.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το Ανόι προέβλεψε σήμερα Κυριακή «την αρχή μιας εποχής ακόμη μεγαλύτερης συνεργασίας» των ΗΠΑ με το Βιετνάμ, και ακόμη και αν αρνήθηκε ότι επιθυμεί να «απομονώσει» την Κίνα, δεν έλειψαν οι αναφορές του στη μεγάλη αντίπαλη δύναμη των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν πήγε στο Ανόι μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, έχοντας τον ίδιο στόχο: να διεκδικήσει την αμερικανική ισχύ στην Ασία στις πύλες της Κίνας.

Μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος Νγκουγιέν Φου Τρονγκ ανακοίνωσε τη σύναψη «εκτεταμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών.

«Εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα κρίσιμων σημασίας αναδυόμενων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης μιας αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών», δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Δεν επιδιώκουμε να βλάψουμε την Κίνα»

Ενώ οι αμερικανοσινικές σχέσεις παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Δεν θέλω να συγκρατήσω την Κίνα», όπως τον κατηγορεί ο ασιατικός γίγαντας.

«Το θέμα δεν είναι να απομονώσουμε την Κίνα». «Δεν επιδιώκουμε να βλάψουμε την Κίνα. Ειλικρινά. Όλοι έχουν συμφέρον να πάει καλά η Κίνα», ανέφερε.

Ωστόσο, κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «αλλάζει ορισμένους κανόνες του παιχνιδιού στο εμπόριο και σε άλλους τομείς».

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν στο χρηματιστήριο μετά από πληροφορίες ότι το Πεκίνο απαγόρευσε τη χρήση του iPhone σε εργαζομένους σε κυβερνητικές υπηρεσίες και σε κρατικές εταιρείες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις οικονομικές «δυσκολίες» της Κίνας, δηλώνοντας ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ έχει «κάνει πραγματικά πολλά», όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου ποσοστού ανεργίας των νέων.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν είπε, χωρίς να επεκταθεί, ότι «συνάντησε» τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20. Ο Σι δεν παρευρέθηκε εκεί αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ελπίζει να έχει συνάντηση μαζί του.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Βιετνάμ

Αύριο Δευτέρα ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Βο Βαν Θουόνγκ και τον πρωθυπουργό Φαμ Μινχ Τσινχ.

Η εταιρική σχέση των ΗΠΑ με το Βιετνάμ είναι μέρος της ώθησης της κυβέρνησης Μπάιντεν «να δείξουμε στους εταίρους μας στον Ινδο-Ειρηνικό και στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα του Ειρηνικού και δεν πρόκειται να φύγουμε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT