Μάρτυρας της δολοφονίας του Kένεντι αμφισβητεί ότι ο Οσβαλντ έδρασε μόνος

Μάρτυρας της δολοφονίας του Kένεντι αμφισβητεί ότι ο Οσβαλντ έδρασε μόνος

Η εκτίμηση του Πολ Λάντις για τη δολοφονία του Κένεντι είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει τις θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο Οσβαλντ δεν έδρασε μόνος του στις 22 Νοεμβρίου 1963

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον Τζον Κένεντι όταν δολοφονήθηκε, έσπασε τη σιωπή του ρίχνοντας νέες αμφιβολίες στη θεωρία που ήθελε τον δράστη Λι Χάρβι Οσβαλντ να δρα μόνος. 

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε από τους New York Times το Σαββατοκύριακο, ο Πολ Λάντις πίστευε «για πολύ καιρό» το επίσημο πόρισμα βάση του οποίου ο Οσβαλντ έδρασε μόνος του όταν σκότωσε τον Κένεντι. Πολλές φωτογραφίες εκείνης της εποχής δείχνουν τον Πολ Λάντις στο πλευρό της Ζακλίν Κένεντι, τις μέρες μετά των δολοφονία του «JFK».

Ομως, οι αναντιστοιχίες μεταξύ των όσων είδε την ημέρα της δολοφονίας και της έκθεσης της Επιτροπής Γουόρεν τον έκαναν να «αμφιβάλλει». Η εκτίμηση του Λάντις για τη δολοφονία του Κένεντι είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει τις θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο Οσβαλντ δεν έδρασε μόνος του στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Μάρτυρας της δολοφονίας του Kένεντι αμφισβητεί ότι ο Οσβαλντ έδρασε μόνος-1
ΑP

Ωστόσο, οι δηλώσεις του πρώην πράκτορα- που έρχονται περίπου ένα μήνα πριν από την έκδοση των απομνημονευμάτων του – διαφέρουν από δύο γραπτές καταθέσεις που έδωσε λίγο μετά τη δολοφονία, αναφέρουν οι New York Times. 

O Λάντις ισχυρίζεται ότι μάζεψε μια σφαίρα που είχε σφηνωθεί στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου όπου καθόταν ο Κένεντι και την τοποθέτησε στο φορείο που μετέφερε τον πρόεδρο στο νοσοκομείο, προκειμένου να ερευνηθεί. Πρόκειται για την σφαίρα των 6,5 χιλιοστών που θεωρείται ότι είχε βρεθεί στο φορείο του κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κόνελι, ο οποίος τραυματίστηκε στον μηρό του.

Μάρτυρας της δολοφονίας του Kένεντι αμφισβητεί ότι ο Οσβαλντ έδρασε μόνος-2
New York Times

Παρόλα αυτά, η Επιτροπή Γουόρεν απέκλεισε ότι η σφαίρα προήλθε από το φορείο του προέδρου. Μόλις το 2014 συνειδητοποίησε ότι η επίσημη περιγραφή για την εν λόγω σφαίρα διέφερε από τα όσα θυμόταν ο ίδιος. Επικοινώνησε με πολλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας και του ερευνητή Τζέιμς Ρόμπεναλντ ο οποίος έχει ερευνήσει σε βάθος τη δολοφονία του πρώην προέδρου.

«Αν αυτά που λέει είναι αλήθεια, κάτι που τείνω να πιστέψω, είναι πιθανό να ανοίξει ξανά το ζήτημα ενός δεύτερου δράστη, αν όχι ακόμη περισσότερων», δήλωσε ο Τζέιμς Ρόμπεναλντ. Ο πρώην επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας δεν είναι σίγουρος. «Δεν ξέρω αν αυτή η ιστορία είναι αληθινή ή όχι, αλλά ξέρω ότι οι πράκτορες που ήταν εκεί εκείνη την ημέρα, βασανίστηκαν για χρόνια από αυτό που συνέβη», είπε στην συνέντευξή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή