Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σήμερα πως η χώρα του πρέπει να επανεξετάσει την εισδοχή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), με δεδομένο πως άλλα κράτη, όπως ιδίως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία επέλεξαν να μην ενταχθούν σε αυτό.
Θα επαφιόταν στους δικαστές της Βραζιλίας να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα συλλαμβανόταν σε περίπτωση που συμμετείχε στη σύνοδο της G20 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το 2024, πρόσθεσε ο πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.
Τον Μάρτιο, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του κ. Πούτιν, κατηγορώντας τον για διάπραξη εγκλήματος πολέμου, συγκεκριμένα πως διέταξε να μεταφερθούν παράνομα εκατοντάδες παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Η Μόσχα αρνείται πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή ότι μετέφεραν με εξαναγκαστικό τρόπο παιδιά από την ουκρανική στη ρωσική επικράτεια.
Η Βραζιλία έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο οδήγησε στην ίδρυση του ΔΠΔ.
«Θέλω να ξέρω γιατί οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα δεν υπέγραψαν το Καταστατικό και γιατί το έκανε η χώρα μας», ανέφερε ο Λούλα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προτίμησε να μη συμμετάσχει στις δυο τελευταίες συνόδους της G20, στο Μπαλί (Ινδονησία) και στο Νέο Δελχί (Ινδία). Τη Ρωσία αντιπροσώπευσε και στις δύο συνόδους ο επικεφαλής της διπλωματίας της, ο Σεργκέι Λαβρόφ.
«Αν ο Πούτιν αποφασίσει να συμμετάσχει» στη σύνοδο της επόμενης χρονιάς, «επαφίεται στους δικαστές να αποφασίσουν» για την ενδεχόμενη σύλληψή του, «όχι στην κυβέρνησή μου», σημείωσε ο βραζιλιάνος κεντροαριστερός πρόεδρος.
Πρόκειται για ανασκευή της θέσης που εξέφρασε ο Λούλα μόλις προχθές Σάββατο, όταν είπε σε συνέντευξή του πως «δεν υπήρχε περίπτωση» ο κ. Πούτιν να συλληφθεί αν πήγαινε στη Βραζιλία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ