G20: Εκνευρισμένος ο Ερντογάν

G20: Εκνευρισμένος ο Ερντογάν

Ενοχλημένος ο Τούρκος πρόεδρος από τη σύντομη συνομιλία με τον Μπάιντεν, εκτόξευσε απειλές για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχλησή του από το αποτέλεσμα της σύντομης συνομιλίας που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στα πλαίσια της συνόδου του G20, καθώς απείλησε με πιθανή άρνηση του τουρκικού κοινοβουλίου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16. Αναλυτές εκτιμούν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ μάλλον δεν μπόρεσε να δώσει μια ξεκάθαρη υπόσχεση στον Τούρκο ομόλογό του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα, αναφερόμενος στα σχέδια σιδηροδρομικής σύνδεσης Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Eυρώπης, αλλά και τους εμπορικούς δρόμους της Κίνας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διάδρομος χωρίς την Τουρκία. Η καταλληλότερη γραμμή για διασύνδεση της Ανατολής με τη Δύση είναι από την Τουρκία. Μιλάμε για έναν οδικό διάδρομο που πηγαίνει στην Ευρώπη μέσω Ιράκ, Κατάρ, Αμπου Ντάμπι και Τουρκίας».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας φρόντισε επίσης να τονίσει πως η χώρα του παίζει σημαντικό ρόλο στα σχέδια που κάνει η Κίνα για εμπορικό διάδρομο τρένου και ανέφερε πως η υποθαλάσσια σήραγγα «Marmaray» περιλαμβάνεται σε αυτά τα έργα τα οποία ήδη έχουν ολοκληρωθεί. «Εστω και στο πόδι είχαμε μια συνάντηση με τον Μπάιντεν. Κι εκεί συνομιλήσαμε για το ζήτημα των F-16. Bέβαια για το θέμα των F-16 οι φίλοι μας προτάσσουν συνέχεια “τη Σουηδία”. Μια τέτοια προσέγγιση μας προκαλεί λύπη. Οταν μας λένε αυτά, εγώ απαντώ: εσείς για όλα παραπέμπετε “στο Κογκρέσο” κι εγώ έχω το δικό μου Κογκρέσο, το οποίο είναι το κοινοβούλιό μου. Οσο το ζήτημα αυτό (σ.σ. της Σουηδίας) δεν εγκρίνεται από το κοινοβούλιό μου, τότε κι εγώ δεν μπορώ να πω το “ναι”. Δεν είμαι σε θέση να αποφασίσω μόνος μου, καθώς πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιό μου. Η Σουηδία πρέπει να κάνει το καθήκον της. Κι όσο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, τόσο κι εγώ θα περιμένω την απόφαση του κοινοβουλίου μου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη σύνοδο. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εξέφρασε την απογοήτευση της Αγκυρας στο ζήτημα της ενταξιακής πορείας, τονίζοντας ότι «οι χώρες της Ε.Ε. εδώ και 50 χρόνια μάς πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή. Αλλά η Τουρκία είναι η Τουρκία κι εμείς θα συνεχίσουμε τη δική μας πορεία».

Συνάντηση με Σίσι

Πάντως, η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Ηταν η πρώτη επίσημη συνάντηση των προέδρων μαζί με τους στενούς τους συνεργάτες, έπειτα από 10 χρόνια και βασικό θέμα ήταν η αποκατάσταση των σχέσεων, η ενεργειακή αλλά και η εμπορική συνεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή