G20: Πικρή γεύση άφησε η σύνοδος στο Κίεβο

G20: Πικρή γεύση άφησε η σύνοδος στο Κίεβο

Σε αντίθεση με το Πεκίνο, η Μόσχα δεν έχει λόγους να αισθάνεται άσχημα με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του G20 στο Νέο Δελχί

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με το Πεκίνο, η Μόσχα δεν έχει λόγους να αισθάνεται άσχημα με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του G20 στο Νέο Δελχί. Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στους Δυτικούς και τις αναδυόμενες χώρες, δεν περιέχει ρητή καταδίκη της ρωσικής εισβολής. Αντί γι’ αυτό, περιορίζεται σε μια γενική έκκληση προς όλα τα κράτη «να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας με στόχο εδαφικές κτήσεις που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα, εθνική κυριαρχία και πολιτική ανεξαρτησία» άλλων κρατών.

«Σε ό,τι αφορά την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, το G20 δεν μπορεί να είναι υπερήφανο», σχολίασε ο Ολεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Αντιθέτως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, που εκπροσώπησε τη χώρα του στο Νέο Δελχί, εμφανίστηκε ικανοποιημένος: «Καταφέραμε να ματαιώσουμε τις προσπάθειες της Δύσης να ουκρανοποιήσει τη σύνοδο», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία εξέφρασε χθες η Αναλένα Μπέρμποκ, που επισκέφθηκε το Κίεβο. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι γίνονται προετοιμασίες για την εκκίνηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ε.Ε., ενώ ο Ουκρανός ομόλογός της, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε να επιταχυνθεί η παράδοση στο Κίεβο γερμανικών πυραύλων Taurus. Νωρίτερα, το αμερικανικό δίκτυο ABC είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κλίνει, τελικά, στο να παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στους Ουκρανούς.

Στο μεταξύ, Μόσχα και Πιονγιάνγκ επιβεβαίωσαν ότι εντός των προσεχών ημερών ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα επισκεφθεί τη Ρωσία και θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Διεθνή μέσα πιθανολογούν ότι η συνάντηση θα λάβει χώρα στο Βλαδιβοστόκ και θα δρομολογήσει τον εφοδιασμό της Ρωσίας με βλήματα πυροβολικού, ζωτικά αναγκαία στον πόλεμο της Ουκρανίας, που κατασκευάζει σε μεγάλες ποσότητες η Βόρεια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή