Σεισμός: Μαροκινή εσωστρέφεια πάνω στα συντρίμμια

Σεισμός: Μαροκινή εσωστρέφεια πάνω στα συντρίμμια

Οι νεκροί από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ ξεπερνούν τους 2.862, η ξένη βοήθεια αναμένει επίσημο αίτημα από το βασίλειο

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΠΑΤ. Συνεχίζονταν και χθες οι προσπάθειες σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στο κεντρικό Μαρόκο, με τον αριθμό των νεκρών από τον σεισμό να έχει ξεπεράσει ήδη τους 2.862, των τραυματιών τους 2.500 και πολλά ορεινά χωριά στην πληγείσα ζώνη να παραμένουν αποκλεισμένα.

Ξένοι εθελοντές έφτασαν χθες στη χώρα, ενώ η κυβέρνηση του Ραμπάτ ανακοίνωσε ότι «απάντησε θετικά» στις προτάσεις παροχής βοήθειας και αποστολής ειδικευμένων συνεργείων από την Ισπανία, το Κατάρ, τη Βρετανία και τα Εμιράτα.

Παρά την οξεία ανθρωπιστική κρίση, το βασίλειο είχε αποφύγει μέχρι χθες το βράδυ να αποδεχθεί τις προτάσεις της Τουρκίας και της Γαλλίας για προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας και ειδικευμένων ομάδων έρευνας και διάσωσης. Οι τεταμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Παρισίων και Ραμπάτ έπεισαν τον βασιλέα Μοχάμεντ να μη ζητήσει γαλλική βοήθεια, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian. Η Τουρκία, που βίωσε καταστροφικό σεισμό τον Φεβρουάριο, προσέφερε την ειδική της ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του G20 στο Νέο Δελχί το Σάββατο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να παράσχει βοήθεια. «Οι μαροκινές αρχές γνωρίζουν ακριβώς τι μπορεί να παραδοθεί, τη φύση των αναγκαίων ειδών και τον χρόνο παράδοσης. Βρισκόμαστε στη διάθεσή τους. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Τη στιγμή που θα καταθέσουν το αίτημα αυτό, θα κινητοποιηθούμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Γαλλικές οργανώσεις εθελοντών πυροσβεστών έλαβαν, όμως, άδεια να μεταβούν στο Μαρόκο ήδη από την Κυριακή, με την κυβέρνηση του Ραμπάτ να εμφανίζεται πρόθυμη να δεχθεί τη βοήθεια γαλλικών ΜΚΟ, αλλά όχι του επίσημου γαλλικού κράτους.

Βοήθεια από Αλγερία

Βοήθεια προσέφερε και η Αλγερία, οι σχέσεις της οποίας με το Ραμπάτ βρίσκονται στη χειρότερη θέση της ιστορίας τους. Το Αλγέρι ανακοίνωσε ότι ανοίγει τον εναέριο χώρο του σε μαροκινά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και τραυματίες.

Το Ραμπάτ είχε αποφύγει μέχρι χθες το βράδυ να αποδεχθεί τη συνδρομή της Τουρκίας και της Γαλλίας.

Σε χθεσινές δηλώσεις του από το κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, ο Μαροκινός μονάρχης ευχαρίστησε τους ξένους ηγέτες για τις προσφορές τους. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο της χώρας «οι μαροκινές αρχές προχώρησαν σε ακριβείς εκτιμήσεις των αναγκών στο έδαφος, δεδομένου ότι η έλλειψη συντονισμού σε αυτές τις καταστάσεις μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική».

Ο σεισμός των 7 Ρίχτερ της Παρασκευής, ο πιο θανατηφόρος στο Μαρόκο τις τελευταίες δεκαετίες, είχε επίκεντρο σε συστάδα ορεινών χωριών 60 χλμ. νοτίως του Μαρακές, ενώ έγινε αισθητός ακόμη και σε πόλεις των βόρειων ακτών της χώρας. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι νεκροί έφθασαν τους 2.681 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 2.500, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς τα σωστικά συνεργεία πλησιάζουν στα ορεινά χωριά της οροσειράς του Ατλαντα.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στα χωριά της περιοχής του Αλ Χαούζ, στα υψώματα νοτίως του Μαρακές. Εικόνες από drone που προβλήθηκαν σε τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα εμφανίζουν τα σπίτια, κατασκευασμένα από παραδοσιακές πλίνθους, να έχουν καταρρεύσει.

Την ανησυχία εντείνει η δυσκολία προσέγγισης στα χωριά του ορεινού όγκου, εν μέρει εξαιτίας των κατολισθήσεων, αλλά και λόγω της επιμονής των ανακτόρων να έχουν τον αποκλειστικό συντονισμό των επιχειρήσεων, καθυστερώντας την προσπάθεια. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Μαροκινός πρωθυπουργός Αζίζ Ακανούς, η οικογένεια του οποίου επέζησε των σεισμών στο Αγκαντίρ το 1960 με 15.000 νεκρούς, είπε ότι η χώρα «οφείλει να είναι υπερήφανη για την αυθόρμητη αλληλεγγύη του πληθυσμού». Ο Ομάρ Σαντούν, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με κατοίκους των αποκλεισμένων χωριών της περιοχής Αλ Χαούζ. «Η κατάσταση είναι καταστροφική, τα περισσότερα σπίτια έχουν καταρρεύσει. Οι κατοικίες ήταν κατασκευασμένες από πλίνθους, οι οποίες έθαψαν τους ανθρώπους όταν έπεσαν οι τοίχοι. Τέτοια βαριά υλικά μειώνουν τις πιθανότητες εξεύρεσης ζωντανών κάτω από τα ερείπια. Υπάρχουν πολλοί νεκροί, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε τον αριθμό τους αυτή τη στιγμή», λέει ο Σαντούν. Ο καθηγητής Στατικής του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν του Σικάγο Μεράντ Σασανί επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των πλίνθων όταν οι τοίχοι δεν έχουν μεταλλικό οπλισμό.

Οι κάτοικοι των αποκλεισμένων ορεινών χωριών εξαρτώνται τώρα από την αποστολή τροφίμων, πόσιμου ύδατος και ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η απουσία ηλεκτρικού ρεύματος και τα προβλήματα στο τηλεφωνικό δίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT