Ρωσία: Bρέθηκε λογισμικό Pegasus στο τηλέφωνο της ιδρύτριας του ιστότοπου Meduza

Ρωσία: Bρέθηκε λογισμικό Pegasus στο τηλέφωνο της ιδρύτριας του ιστότοπου Meduza

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιος ήταν πίσω από την εγκατάσταση του λογισμικού στο τηλέφωνό της δημοσιογράφου.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το iPhone μιας Ρωσίδας δημοσιογράφου μολύνθηκε με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus φέτος, στην πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης του εργαλείου υποκλοπών εναντίον επικριτική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το κατασκοπευτικό λογισμικό φαίνεται ότι εγκαταστάθηκε ενώ η κάτοχος του τηλεφώνου, Γκαλίνα Τιμτσένκο, ιδιοκτήτρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Meduza, βρισκόταν στη Γερμανία – εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το ποιος χάκαρε το τηλέφωνό της ενώ βρισκόταν σε χώρα της Δύσης», σχολιάζει η Washington Post.

Η Access Now, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τα ψηφιακά δικαιώματα, και το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο επιβεβαίωσαν τη μόλυνση από το Pegasus. Η Τιμτσένκο έλαβε μια ειδοποίηση αυτό το καλοκαίρι από την Apple ότι μπορεί να έχει τοποθετηθεί κατασκοπευτικό λογισμικό στο τηλέφωνό της.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιος ήταν πίσω από την εγκατάσταση του λογισμικού στο τηλέφωνο της δημοσιογράφου. Οι υποψίες όμως στρέφονται κυρίως στη Ρωσία και σε πράκτορες της ανά τον κόσμο. 

Ο ιστότοπος Meduza, ο οποίος δημοσιεύει online ειδήσεις στη ρωσική και αγγλική, ιδρύθηκε το 2014 στην Λετονία από την Γκαλίνα Τιμτσένκο, που υπήρξε αρχισυντάκτρια του πιο δημοφιλούς ειδησεογραφικού ιστότοπου της Ρωσίας έως ότου απολύθηκε με εντολή των αρχών.

Η ομάδα που ίδρυσε τον Meduza εργαζόταν στο παρελθόν για έναν άλλο ενημερωτικό ιστότοπο, τον Lenta.ru, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 και ήταν γνωστός για τις εμπεριστατωμένες έρευνές του. Oμως το 2014 ο ιδιοκτήτης του, ο Αλεξάντρ Μαμούτ –ένας ολιγάρχης προσκείμενος στο Κρεμλίνο– απομάκρυνε από τα καθήκοντά της την αρχισυντάκτρια Γκαλίνα Τιμτσένκο, που διατηρούσε αυτήν την θέση επί μια δεκαετία. Εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, την κατηγόρησε ότι δημοσίευσε μια συνέντευξη με ένα μέλος μιας υπερεθνικιστικής ουκρανικής ομάδας.

Η απόλυση της Τιμτσένκο προκάλεσε σοκ στον κόσμο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και αντιδράσεις εντός του Lenta.ru, ενός ιστότοπου με μεγάλη επισκεψιμότητα που κάλυπτε λεπτομερώς τις δραστηριότητες της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Σχεδόν οι μισοί συντάκτες του παραιτήθηκαν σε ένδειξη υποστήριξης προς την Τιμτσένκο και κατόπιν ίδρυσαν τον Meduza. Ο ιστότοπος αυτός είχε εξ αρχής την έδρα του στη Ρίγα της Λετονίας, ώστε να μην είναι δυνατόν να ελέγχεται από τις ρωσικές αρχές. Κράτησε όμως στην ομάδα τους δημοσιογράφους του στη Ρωσία.

Επανέρχονται μνήμες της Υπόθεσης Pegasus

Υπενθυμίζεται πως, το 2021 έρευνα μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, πολιτικοί και δικηγόροι σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο στόχαστρο αυταρχικών καθεστώτων και κυβερνήσεων, μέσω της χρήσης του λογισμικού Pegasus.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η NSO τοποθετήθηκε σε μαύρη λίστα από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ανέφερε ότι η ισραηλινή εταιρεία είχε επιτρέψει σε ξένες κυβερνήσεις να παραβιάσουν τους νόμους.

Η έρευνα -η οποία δημοσιεύθηκε σε 17 μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους στις εφημερίδες Le Monde, The Guardian και The Washington Post- μιλούσε για εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρηση του λογισμικού υποκλοπής Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group.

Το λογισμικό Pegasus, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε κάποιο κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων.

Με πληροφορίες από Washington Post, AΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή