Συρία: Πυρά σε διαδηλώσεις κατά του Ασαντ

Συρία: Πυρά σε διαδηλώσεις κατά του Ασαντ

Τις τωρινές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις 20 Αυγούστου, πυροδότησε η αχαλίνωτη ακρίβεια και η κατάρρευση της συριακής οικονομίας υπό το βάρος των κυρώσεων

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας στη συριακή πόλη Σουέιντα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαδηλώσεων κατά του Μπασάρ Αλ Ασαντ. 

Σε ένα βίντεο, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την οργάνωση Suwayda24, φαίνονται άνδρες να τρέχουν μακριά από την είσοδο ενός κτιρίου καθώς ακούγονται πυροβολισμοί. Στο βίντεο αναφέρεται ότι το κτίριο στεγάζει το τοπικό αρχηγείο του κόμματος Μπάαθ. Σε προηγούμενες κινητοποιήσεις διαδηλωτές είχαν σφραγίσει την πόρτα των γραφείων του κόμματος στην πόλη.

Πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας όπου πλειοψηφεί η μειονότητα των Δρούζων (η οποία αντιστοιχεί στο 5% του πληθυσμού και είναι μοιρασμένη μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του καθεστώτος), η Σουέιντα υπήρξε σε μεγάλο βαθμό όαση ηρεμίας στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Τις τωρινές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις 20 Αυγούστου, πυροδότησε η αχαλίνωτη ακρίβεια και η κατάρρευση της συριακής οικονομίας υπό το βάρος των κυρώσεων. Γρήγορα, όμως, άρχισαν να παίρνουν ανοιχτά πολιτικό, αντικαθεστωτικό χαρακτήρα. 

Διαδηλώσεις με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες και σε άλλες πόλεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Νταρά, λίκνο της εξέγερσης του 2011 στο νότιο τμήμα της χώρας, το Χαλέπι στον βορρά, αλλά ακόμη και η Λατάκεια, βασική εστία για τη μειονότητα των Αλαουιτών, στην οποία ανήκουν η οικογένεια Ασαντ και μεγάλο μέρος της κυβερνώσας ελίτ.

Mε πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή