Το Μαρόκο χρειάζεται τουρίστες

Το Μαρόκο χρειάζεται τουρίστες

Η πλειονότητα των καταλυμάτων δεν έχει ζημιές, διαβεβαιώνουν οι ξενοδόχοι – Εκκληση των επαγγελματιών του χώρου να μην ακυ-ρώσουν το ταξίδι τους οι ξένοι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη –Τουρκία, Ελλάδα, Χαβάη και τώρα το Μαρόκο– χτυπήθηκαν τους τελευταίους μήνες σκληρά από φυσικές καταστροφές. Πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις, κατέστρεψαν μνημεία, διέλυσαν καλλιέργειες και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ζώα.

Τα γεγονότα αυτά έχουν δημιουργήσει έντονη αμηχανία στο τουριστικό κοινό, που δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Είναι ηθικό να επισκεφθούμε αυτά τα μέρη; Χρειάζονται οι κάτοικοι τα χρήματά μας; Μήπως η παρουσία μας εκεί θα είναι ένα βάρος; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που έχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που σκοπεύουν να επισκεφθούν τις πληγείσες χώρες ή βρίσκονται ήδη εκεί.

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, επαγγελματίες του τουρισμού με έδρα το Μαρόκο τονίζουν πως αυτή τη στιγμή θα ήταν τεράστιο πλήγμα για τη χώρα μια μαζική ακύρωση των κρατήσεων και των επισκέψεων. Οι κάτοικοι φοβούνται πως η παραπληροφόρηση σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη είναι πιθανό να διακόψει την προσέλευση στο μέσον της τουριστικής σεζόν, σε μια στιγμή που χρειάζονται όσο ποτέ τα έσοδα από τους ταξιδιώτες για να μπορέσουν να ανοικοδομήσουν τις κοινότητές τους. «Υπάρχουν πράγματι περιοχές στο Μαρακές που επλήγησαν, κάποια ιστορικά μνημεία είναι κλειστά, όμως οι περισσότερες περιοχές είναι απολύτως εντάξει και επισκέψιμες», λέει η Ζίνα Μπενσεΐκ, διευθύντρια του ομίλου τουριστικών επιχειρήσεων Interpid Travel’s Europe, Middle East and Africa. «Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι ανοιχτό. Τα αεροδρόμια, τα σχολεία, τα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά και τα εστιατόρια λειτουργούν κανονικά παρά το σοκ των πρόσφατων συμβάντων».

Ολέθριο πλήγμα

Από τη μεριά της η Μουνά Αναζάρ, αρχισυντάκτρια του μαροκινού περιοδικού I Came For Couscous, που φιλοξενεί θέματα σχετικά με την αραβική κουλτούρα, προειδοποιεί πως «με την πανδημία της COVID-19 η οικονομία του Μαρακές υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα. Αν το εγκαταλείψουν και οι τουρίστες, θα είναι ολέθριο για μια πόλη που βασίζει τόσο μεγάλο μέρος των εσόδων της στον τουρισμό. Αμεσα ή έμμεσα όλοι οι κάτοικοι του Μαρακές είναι συνδεδεμένοι με αυτή την πηγή πλούτου και θα επηρεαστούν τρομερά».

Σύμφωνα με την ένωση ξενοδόχων της χώρας, η συντριπτική πλειονότητα των καταλυμάτων στο Μαρόκο δεν έχει υποστεί καμία ζημιά και είναι έτοιμα να υποδεχθούν επισκέπτες για τους επόμενους μήνες, ενώ γραφεία που οργανώνουν πεζοπορίες και αναρριχήσεις σε βουνά υπογραμμίζουν πως ο κίνδυνος έχει περάσει. «Πιστεύω πως η καλύτερη επιλογή για κάποιον που σκόπευε να έρθει και τώρα έχει δεύτερες σκέψεις είναι να μας επισκεφθεί και να στείλει ένα μήνυμα πως η ζωή συνεχίζεται», λέει η Χαφίντα Χντουμπάν, οδηγός τουριστικών ορεινών διαδρομών. «Αυτό που μπορεί να κάνει ένας τουρίστας που αγαπά τα βουνά για να μας βοηθήσει είναι να έλθει εδώ. Να δείξει πως βρίσκεται εδώ και πως στέκεται αλληλέγγυα απέναντί μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT