Γαλλία: Μία νεκρή και πολλά κρούσματα αλλαντίασης από σαρδέλες – «Κίνδυνος έξαρσης»

Γαλλία: Μία νεκρή και πολλά κρούσματα αλλαντίασης από σαρδέλες – «Κίνδυνος έξαρσης»

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση στους επαγγελματίες εστίασης στη Γαλλία και στο εξωτερικό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία γυναίκα κατέληξε και τουλάχιστον άλλοι δώδεκα άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω αλλαντίασης στη Γαλλία, μετά από κατανάλωση χειροποίητων κονσερβών σαρδέλας σε ένα wine bar στη νοτιοδυτική πόλη Μπορντό, με τους Γάλλους αξιωματούχους να προειδοποιούν για κίνδυνο περαιτέρω έξαρσης κρουσμάτων.

Οι νοσηλευόμενοι έφαγαν όλοι τους κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας στο Tchin Tchin, ένα οργανικό wine bar στο Μπορντό, ιδιαίτερα δημοφιλές στους ξένους τουρίστες, σύμφωνα με τις γαλλικές υγειονομικές Αρχές. 

Η γυναίκα, επιστρέφοντας στο Παρίσι, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου διεκομίστηκε και ο σύντροφός της. Αλλα οκτώ κρούσματα νοσηλεύονται στο Μπορντό, εκ των οποίων τα περισσότερα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε αναπνευστική υποστήριξη. 

Παρότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται, οι γαλλικές υγειονομικές Αρχές εκφράζουν τη βεβαιότητα πως αιτία ήταν η αλλαντίαση – η σπάνια, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν πως οι περισσότεροι από τους νοσηλευομένους είναι άνθρωποι από το εξωτερικό, από ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά, Ιρλανδία μεταξύ άλλων, και όλοι τους πλην ενός μεταξύ 30 και 40 χρόνων. 

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου παραδέχτηκε πως κάποιες από τις κονσέρβες «μύριζαν άσχημα» όταν τις άνοιξε, αλλά επέμεινε πως αυτές που σερβίρισε στους πελάτες φαίνονταν ακίνδυνες. 

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση στους επαγγελματίες εστίασης στη Γαλλία και στο εξωτερικό.

«Ενδέχεται να έχουμε νέα κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο», προειδοποίησε ο Μπενουά Ελμπούντ, επικεφαλής της τοπικής υγειονομικής Αρχής Νουβέλ-Ακιτέν όπου υπάγεται το Μπορντό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων, η αλλαντίαση προκαλείται από μια τοξίνη που πλήττει τα νεύρα του σώματος και παραλύει τους μυς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση, θολή ομιλία, θολή όραση, εμετό και διάρροια.

Σημειώνεται πως το Μπορντό, το επίκεντρο της έξαρσης, είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τους ταξιδιώτες της Γαλλίας, διάσημο για τους αμπελώνες, την οινοποιία και τη γαστρονομία του. 

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή