Η Ρωσία απέλασε δύο υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας

Η Ρωσία απέλασε δύο υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι συνεργάζονταν με έναν Ρώσο υπήκοο που είχε χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας»

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι απελαύνει δύο Αμερικανούς διπλωμάτες τους οποίους κατηγορεί ότι συνεργάζονταν με έναν Ρώσο υπήκοο που θεωρείται «ξένος πράκτορας».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι κάλεσε την πρέσβειρα Λιν Τρέισι μεταφέροντας της ότι ο πρώτος γραμματέας της πρεσβείας Τζέφρι Σίλιν και ο δεύτερος γραμματέας Ντέιβιντ Μπερνστάιν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία εντός επτά ημερών.

Ο Ρόμπερτ Σόνοφ, ρώσος υπήκοος, εργαζόταν στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη Βλαδιβοστόκ για περισσότερα από 25 χρόνια, μέχρι που η Ρωσία το 2021 διέταξε την απόλυση του, χαρακτηρίζοντας τον «ξένο πράκτορα».

Η ατιμωτική αυτή ετικέτα, που θυμίζει τους «εχθρούς του λαού» της σοβιετικής περιόδου, χρησιμοποιείται μαζικά εναντίον των αντιπάλων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατηγορούνται ότι διεξάγουν πολιτικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Οι «ξένοι πράκτορες» υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς και περίπλοκες διαδικασίες, υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων. Ειδικότερα, πρέπει να αναφέρουν αυτήν την ιδιότητα σε όλες τις δημοσιεύσεις τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τον Αύγουστο τη Μόσχα ότι προσπαθεί να εκφοβίσει και να παρενοχλήσει Αμερικανούς υπαλλήλους μετά την αναφορά ρωσικών μέσω ενημέρωσης ότι ο Σόνοφ συνέλεγε πληροφορίες για λογαριασμό της Ουάσιγκτον. 

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή