ΗΠΑ: Βig Tech και Κογκρέσο αναζητούν… διαιτητή για την τεχνητή νοημοσύνη

ΗΠΑ: Βig Tech και Κογκρέσο αναζητούν… διαιτητή για την τεχνητή νοημοσύνη

Στις συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 60 Γερουσιαστές, υπήρξε «συμφωνία» σχετικά με την ανάγκη κρατικής ρύθμισης του πεδίου της τεχνητής νοημοσύνης.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη εύρεσης ενός «διαιτητή» που θα αναλάβει να ρυθμίσει τον χώρο της  τεχνητής νοημοσύνης στάθηκε ο CEO της Tesla και ιδιοκτήτης του δικτύου X, Ελον Μασκ, μετά την συνάντηση που είχε στην Γερουσία με νομοθέτες και επιχειρηματίες της «Βig Tech».

Πολιτικοί και στελέχη του τεχνολογικού κλάδου προβληματίζονται αναφορικά με το πώς θα ρυθμίσουν την αναδυόμενη τεχνολογία της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης από τότε που εισέβαλε δυναμικά στη δημόσια σφαίρα μετά την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI στα τέλη του περασμένου έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, Αμερικανοί νομοθέτες με επικεφαλής του Γερουσιαστή Τσακ Σούμερ κάλεσαν στο Καπιτώλιο τους διευθύνοντες των ομίλων Meta Platforms, Alphabet, Amazon, Google, Μicrosoft και Apple. 

ΗΠΑ: Βig Tech και Κογκρέσο αναζητούν… διαιτητή για την τεχνητή νοημοσύνη-1
Reuters

«Ξεκινάμε ένα ζωτικής σημασίας εγχείρημα: την οικοδόμηση ενός θεμελίου για μια διακομματική συμφωνία για την τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να περάσει από το Κογκρέσο», δήλωσε ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό να έχουμε έναν διαιτητή», δήλωσε ο Μασκ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια ρυθμιστική Αρχή «για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα προβούν σε ασφαλείς ενέργειες προς το γενικό συμφέρον του κοινού».

ΗΠΑ: Βig Tech και Κογκρέσο αναζητούν… διαιτητή για την τεχνητή νοημοσύνη-2
(REUTERS/Leah Millis)

Στις συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 60 Γερουσιαστές υπήρξε «καθολική συμφωνία» σχετικά με την ανάγκη κυβερνητικής ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτήν την εβδομάδα, το Κογκρέσο οργανώνει τρεις χωριστές ακροάσεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο πρόεδρος της Microsoft Μπράντ Σμιθ δήλωσε στην υποεπιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας ότι το Κογκρέσο πρέπει να αναζητήσει «φρένα ασφαλείας για την τεχνητή νοημοσύνη που θα ελέγχει ή θα διαχειρίζεται κρίσιμης σημασίας υποδομές».

Θέσπιση κανόνων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και G7

Οι ρυθμιστικές Αρχές αγωνίζονται να σχεδιάσουν κανόνες που θα διέπουν την χρήση της γενετικής ή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Τον Μάρτιο, ο Μασκ και άλλοι ζήτησαν να επιβληθεί ένα μορατόριουμ στην ανάπτυξη λογισμικών ισχυρότερων από το GPT-4 της OpenAI, επικαλούμενοι πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία.

Σε ακρόαση στο Κογκρέσο, ο ισχυρός άνδρας του ChatGPT, Σαμ Αλτμαν, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός κανονιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη, κατά προτίμηση σε διεθνές επίπεδο. «Ξέρω ότι φαίνεται αφελές να προτείνω κάτι τέτοιο, μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά υπάρχουν προηγούμενα», εξήγησε, αναφέροντας το παράδειγμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Adobe, IBM, Nvidia και πέντε ακόμη εταιρείες ανακοίνωσαν χθες ότι υπέγραψαν τις δεσμεύσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες απαιτούν την λήψη μέτρων για να διασφαλισθεί ότι τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης των εταιρειών είναι ασφαλή και δεν θα χρησιμοποιούνται για καταστροφικούς στόχους. Οι Google, OpenAI και Microsoft υπέγραψαν τις δεσμεύσεις αυτές τον Ιούλιο. Ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται, επίσης, προεδρικό διάταγμα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Με φόντο τα παραπάνω, τον περασμένο Απρίλιο, στο περιθώριο μιας διάσκεψης των υπουργών Ψηφιακής Τεχνολογίας των χωρών-μελών της G7 στην πόλη Τακασάκι της Ιαπωνίας, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, πρότεινε νομοθετικά μέτρα για τη χρήση όλων των εργαλείων ΑΙ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή