WSJ: Η Ρωσία επεκτείνει τη ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο

WSJ: Η Ρωσία επεκτείνει τη ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο

Οι Ρώσοι ζήτησαν πρόσβαση από την Λιβύη στα λιμάνια είτε της Βεγγάζης είτε του Τομπρούκ, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 400 μιλίων από την Ελλάδα και την Ιταλία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανταγωνίζονται για μεγαλύτερη επιρροή στην Αφρική, η Μόσχα επιδιώκει πρόσβαση σε ένα λιμάνι στη Λιβύη, το οποίο θα μπορούσε να επεκτείνει το ναυτικό της αποτύπωμα σε μια θάλασσα που κυριαρχείται από μέλη του και δυνάμεις προσκείμενες στο ΝΑΤΟ.  

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Λίβυο πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ για να συζητήσουν μακροπρόθεσμα δικαιώματα ελλιμενισμού σε περιοχές που ελέγχει στα ανατολικά της εμπόλεμης χώρας. Οι Ρώσοι ζήτησαν πρόσβαση στα λιμάνια είτε της Βεγγάζης είτε του Τομπρούκ, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 400 μιλίων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Τα δύο λιμάνια διαθέτουν ήδη την υποδομή που θα μπορούσε να υποστηρίξει τις απαιτήσεις της Ρωσίας. Παραμένει ασαφές αν η Μόσχα θέλει να αναπτύξει περαιτέρω τις εγκαταστάσεις ή να αποθηκεύσει πυρομαχικά.

Η Ρωσία, η οποία ελέγχει ήδη το λιμάνι Ταρτούς στην ανατολική Μεσόγειο της Συρίας, ανέπτυξε εκεί καταδρομικά κλάσης Slava αμέσως μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι συνομιλίες με τον Χάφταρ έρχονται καθώς η Μόσχα επιδιώκει να εμβαθύνει την επιρροή της στην Αφρική δεδομένου ότι στρατιωτικές ομάδες επιρροής του Κρεμλίνου κινούνται επίσης για να αναλάβουν τον έλεγχο των μονάδων και των περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στην Wagner. Ο ηγέτης της Γιεβγκένι Πριγκόζιν ο οποίος έχασε πρόσφατα τη ζωή του, είχε τουλάχιστον 6.000 μαχητές σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η Λιβύη και ο Χάφταρ ήταν οι βασικοί περιφερειακοί εταίροί της Wagner. Περίπου 1.200 μαχητές βρίσκονται σε εγκαταστάσεις του Χάφταρ, μεταξύ άλλων σε μια αεροπορική βάση που χρησιμοποιείται ως κόμβος διέλευσης προς άλλες αφρικανικές χώρες.

Με φόντο τα παραπάνω, μια κοινή διπλωματική και στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί τη Λιβύη αργότερα αυτό το μήνα για να πιέσει τον Χάφταρ να διώξει τους μισθοφόρους της Wagner. Ο Μάικλ Λάνγκλεϊ, ο διοικητής της αμερικανικής Διοίκησης Αφρικής, και ο Ρίτσαρντ Νόρλαντ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Λιβύη, αναμένεται να συναντηθούν χωριστά με τον Χαφτάρ και τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπέιμπα, ο οποίος ηγείται της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, στα δυτικά της χώρας. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ΗΠΑ προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βάλουν τέλος στο αδιέξοδο στον Νίγηρα, όπου μια φιλορωσική χούντα έχει αναλάβει την εξουσία. «Οι Ρώσοι επεκτείνουν την παρουσία τους στην Αφρική καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν την παρουσία τους στην περιοχή», δήλωσε ο Κάμερον Χάντσον, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Σουδάν. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ρωσική διείσδυση θα επιτρέψει στη Μόσχα να ελέγξει βασικούς ενεργειακούς διαδρόμους που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτικοί οδοί για τις δικές της προμήθειες στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT