Εν μέσω της κρίσης ομηρίας στο Ιράν το 1979, η CIA οργάνωσε μια -από τις πιο επιτυχημένες και γνωστές στο κοινό- επιχειρήσεις της: τη διάσωση έξι Αμερικανών διπλωματών που είχαν διαφύγει από την αμερικανική πρεσβεία – χρησιμοποιώντας μια ψεύτικη ταινία ως ιστορία κάλυψης.
Στην ταινία «Argo» του 2012, ο πράκτορας Τόνι Μέντεζ -τον οποίο υποδύεται ο Μπεν Αφλεκ- επινοεί μια ιστορία όπου φερόμενοι Καναδοί κινηματογραφιστές, αναζητούν «εξωτικές» τοποθεσίες στο Ιράν για τα γυρίσματα μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Bασικός σκοπός ήταν η φυγάδευση 6 Αμερικανών από την Τεχεράνη οι οποίοι θα υποδύονταν τους Καναδούς.
Στην πραγματικότητα, όμως, η υπηρεσία έστειλε δύο πράκτορες στην Τεχεράνη. Για πρώτη φορά την Πέμπτη, η CΙΑ έδωσε στη δημοσιότητα την ταυτότητα του δεύτερου αξιωματούχου, του Εντ Τζόνσον, στο φινάλε της σεζόν του νέου της podcast, «The Langley Files».
Ο Τζόνσον, γλωσσολόγος, συνόδευσε τον Μέντεζ στην πτήση προς την Τεχεράνη για να πείσει τους διπλωμάτες να φέρουν εις πέρας την ιστορία κάλυψης. Στην ταινία ο Αφλεκ, ο οποίος υποδύεται τον Μέντεζ, εμφανίζεται να συμπληρώνει έντυπα που χρειάζονταν για την είσοδο και την έξοδο από τη χώρα. Αλλά στην πραγματικότητα, ήταν ο δεύτερος πράκτορας που έκανε την «καθοριστική» αυτή κίνηση. Στη συνέχεια, οι δύο τους έδωσαν στους διπλωμάτες Καναδικά διαβατήρια και έτσι τους βοήθησαν να αποδράσουν από την «κόλαση» της Τεχεράνης.
Η υπηρεσία αναφέρθηκε στη διάσωση των διπλωματών, για πρώτη φορά, πριν από 26 χρόνια. Στην 50ή επέτειο της υπηρεσίας, το 1997, η CIA αποχαρακτήρισε τα αρχεία της επιχείρησης και επέτρεψε στον πράκτορα Μέντεζ να μιλήσει για την εμπειρία του.
Στην αφήγηση της ιστορίας για τα αρχεία της CIA, ο Τζόνσον τόνισε το «δυσκολότερο κομμάτι» ήταν να πείσει τους διπλωμάτες ότι μπορούσαν να φέρουν εις πέρας την ιστορία κάλυψης της κινηματογραφικής ομάδας.
«Ομως τα κατάφεραν, παραμερίζοντας τη νευρικότητά τους και υιοθετώντας την εικόνα ενός χαρούμενου κινηματογραφικού συνεργείου», είχε αναφέρει ο Εντ Τζόνσον.
Πηγή: New York Times