Ο γάμος του Καρόλου, διαδόχου του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, και της λαίδης Νταϊάνα Σπένσερ τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, στις 29 Ιουλίου 1981.
Ούτως ή άλλως, ο γάμος του πρίγκιπα της Ουαλλίας θα είχε μεγάλη σημασία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τις χώρες της Κοινοπολιτείας, αφού με αυτόν θα συνεχιζόταν η δυναστεία με καινούργιους διαδόχους. Με την κατάληξη του γάμου, με τις προσωπικότητες του γαμπρού και περισσότερο της νύφης, με τις επιπτώσεις του στο μέλλον της μοναρχίας και στο μέλλον της χώρας, απέκτησε πολύ μεγαλύτερη σημασία και γι’ αυτό συζητάμε γι’ αυτόν και σήμερα, σαράντα δύο χρόνια μετά.
Οι σύμβουλοι πίεζαν για την κατάλληλη νύφη
Ο Κάρολος το 1981 ήταν τριάντα τριών ετών. Προσπαθούσε να βρει τις ισορροπίες του και να καθορίσει την προσωπικότητά του κάτω από καθήκοντα και υποχρεώσεις προς το Στέμμα, δίπλα στη βασίλισσα και μητέρα του, με την επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία του δυναμικού πατέρα του, με πλήθος αυστηρών συμβούλων που πάντα γνώριζαν καλύτερα (ή νόμιζαν ότι γνώριζαν καλύτερα) τι πρέπει να κάνει και τι όχι. Μέχρι τότε, είχε διάφορες σχέσεις με κοπέλες της αριστοκρατίας, του αυλικού περιβάλλοντος, αστές, σίγουρα όμως όχι κάποιο ιδιαίτερο πάθος. Oι αξιωματούχοι της Αυλής δεν ενέκριναν καμία από αυτές τις κοπέλες για μελλοντική βασίλισσα. Για παράδειγμα, η Καμίλα Σαντ. Ο Κάρολος τη γνώρισε το 1970 σε έναν αγώνα πόλο στο Μεγάλο Πάρκο στο Ουίνδσορ. Οι δυο τους ξεκίνησαν μια ρομαντική σχέση που έγινε γνωστή στον κοινωνικό τους κύκλο, είχαν πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Η Καμίλα ήταν τότε είκοσι τριών ετών, δεν ήταν όμορφη, οι αυλικοί σύμβουλοι αντέδρασαν, κάπως αλλιώς φαντάζονταν τη μελλοντική βασίλισσα που θα έκανε τον κόσμο να ονειρεύεται. Η σχέση τους τελείωσε το 1972, όταν ο Κάρολος κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό. Και οι δυο ήταν ελεύθεροι να φτιάξουν τη ζωή τους όπως επιθυμούσαν. Ετσι η Καμίλα παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 1973 τον Αντριου Πάρκερ Μπόουλς και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Τομ το 1974 και τη Λόρα το 1978. Ο Τομ ήταν βαφτισιμιός του Καρόλου, το ζεύγος Αντριου – Καμίλα είχε κρατήσει φιλική σχέση με τον πρίγκιπα της Ουαλλίας. Το 1980, ο Κάρολος πρόσεξε (ή τον έκαναν να προσέξει) την Νταϊάνα Σπένσερ, τη δεκαεννιάχρονη κόρη του κόμη Σπένσερ. Αυτή μάλιστα, έκανε για σύζυγος του πρίγκιπα της Ουαλλίας, ήταν τόσο ωραία, ανήκε σε μία από τις σημαντικότερες οικογένειες του βασιλείου, δεν ήταν γνωστή κάποια προηγούμενη σχέση της. Οι σοφοί σύμβουλοι ενθουσιάστηκαν και πίεζαν, δεν ήταν η οικογένειά του που τον πίεσε. Δεν μπόρεσε να δει τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα της που δεν του ταίριαζαν και που στο τέλος έκαναν ανυπόφορο τον γάμο τους; Σε αυτό το ερώτημα που του έκαναν οι δικοί του άνθρωποι, θα απαντήσει παραστατικά:
«Από τη στιγμή που έριξα το βλέμμα μου πάνω της, αισθάνθηκα σαν οδοντόκρεμα στο σωληνάριό της, που πατούν, και πατούν, και πατούν μέχρις ότου να μη μείνει τίποτα, μέχρι να βγει και η τελευταία ποσότητα, και έτσι, χωρίς και εγώ να καταλάβω πώς, βρέθηκα μια ωραία ημέρα στην εκκλησία!».
Η σχέση καταλήγει σε ναυάγιο
Ηταν όμορφη η Νταϊάνα, ακτινοβολούσε! Πόσο δεν ταίριαζαν όμως με τον Κάρολο! Και πόσο αυτές οι διαφορές νοοτροπίας απομάκρυναν γρήγορα τον ένα από τον άλλο. Εκείνος ήταν ευτυχισμένος στο Highgrove House, στον κήπο του που έφτιαξε με μεράκι και φρόντιζε με αγάπη. Ηταν ευτυχισμένος στο κάστρο του Μπάλμοραλ, στη Σκωτία, με τις ακουαρέλες του και το ψάρεμα στα ποτάμια. Ηταν ευτυχισμένος εκεί όπου η Νταϊάνα αντιπαθούσε και βαριόταν. Κάθε μέρα τού επαναλάμβανε πολλές φορές ότι δεν θα γίνει ποτέ βασιλιάς, και αυτό επί χρόνια. Η σχέση τους βρισκόταν σε αδιέξοδο. Οταν οι δυο τους βρέθηκαν με τη βασίλισσα Ελισάβετ για να συζητήσουν, εκείνη ρώτησε τον γιο της, πολύ λογικά, γιατί δεν κουβεντιάζει τα προβλήματά του με τη σύζυγό του και εκείνος απάντησε:
«Και σε τι θα ωφελούσε, αφού ό,τι θα έλεγα, την επομένη, θα εμφανιζόταν στις εφημερίδες, τα επαναλαμβάνει όλα στον Τύπο».
Ο Κάρολος δεν ξεκίνησε τον γάμο του με κυνισμό, δεν νυμφεύθηκε και συνέχιζε τη σχέση του με την Καμίλα· η σχέση αυτή είχε διακοπεί χρόνια πριν. Ξεκίνησε τον γάμο του αποφασισμένος να ζήσει, να αγαπήσει, να μοιραστεί τη ζωή και να κάνει οικογένεια με το ωραίο κορίτσι που διάλεξε (ή του διάλεξαν). Μόνο μετά πέντε χρόνια γάμου και απελπισμένων προσπαθειών στράφηκε πανικόβλητος στην Καμίλα, τη γυναίκα που τον καταλάβαινε, που μοιραζόταν τα ίδια ενδιαφέροντα, που είχαν ζήσει οι δυο τους στο παρελθόν μια τόσο ήρεμη σχέση. Την ίδια εποχή, η Νταϊάνα ξεκίνησε έναν πολυετή δεσμό με τον Τζέιμς Χιούιτ, αξιωματικό του Ιππικού, ο οποίος της έκανε μαθήματα ιππασίας. Ο γάμος τους είχε ναυαγήσει και αυτό είχε πλέον γίνει αντιληπτό από όλους.
Ο «φιλικός χωρισμός» του ζεύγους των διαδόχων δεν ήταν και τόσο φιλικός
Από τον πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδος έχουμε την περιγραφή μιας συνάντησής του με την Νταϊάνα, το 1986, σε ένα δείπνο όπου οι δυο τους κάθονταν δίπλα δίπλα.
«Καθισμένη στα αριστερά μου, μου φαινόταν ακόμα πιο ωραία και από τις φωτογραφίες, έλαμπε από ομορφιά, ήταν ένας συνδυασμός καλομαθημένου κοριτσιού και pop star. Θηλυκιά, φυσική, ζωηρή, γρήγορη, διασκεδαστική, ήξερε αυτό που ήθελε, ήταν τη μια στιγμή δειλή, συχνά κοκκίνιζε, και σχεδόν αμέσως άλλαζε, γινόταν μια γυναίκα αποφασιστική με toupet. Εκλεινε το μάτι στους γνωστούς της, μοίραζε χαμόγελα, όπως και μπιλιετάκια από τραπέζι σε τραπέζι, έδιναν την εντύπωση μιας παρέας φίλων πέρα από τους οποίους όλα τα άλλα είναι υποχρέωση και πλήξη. Νευρική, ανίκανη να συγκεντρωθεί, στα δύο λεπτά σταματούσε κάθε θέμα συζήτησης, ακόμα και αυτά που την ενδιέφεραν –αστρολογία, διατροφή, γιόγκα, stress– και πάσχιζα συνεχώς να επινοώ καινούργια θέματα συζήτησης… χωρίς να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να επινοήσει εκείνη.
Γιατί περίμενε να προσπαθούν οι άλλοι να τη διασκεδάσουν. Παρ’ όλα αυτά, την αισθάνθηκα κοριτσάκι συγκινητικό όταν τη ρώτησα:
– Τι κάνετε όταν αισθάνεστε εξαντλημένη;
– Κλαίω…
Και αμέσως η πρακτική πλευρά:
– Αυτό με ξεκουράζει».
Τον Δεκέμβριο του 1992, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων τον φιλικό χωρισμό του ζεύγους των διαδόχων. Τελικά ο χωρισμός δεν ήταν τόσο φιλικός, και ο ένας και η άλλη προσπάθησαν με συνεντεύξεις τους και με αποκαλύψεις να εμφανιστούν ως θύματα και να κερδίσουν την κοινή γνώμη. Τον Αύγουστο του 1996, εκδόθηκε το διαζύγιό τους. Ο Κάρολος ήταν αποφασισμένος να επισημοποιήσει τη σχέση του με την Καμίλα, ο τραγικός θάνατος όμως της Νταϊάνα, στις 31 Αυγούστου του 1997, ο αντίκτυπός του, η λύπη και το σοκ που προκάλεσε, καθυστέρησαν τον γάμο, που τελικά έγινε τον Απρίλιο του 2002. Ο σημερινός βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου βρήκε σ’ αυτόν τον γάμο τις ισορροπίες, την ηρεμία και την αυτοπεποίθηση που δεν μπόρεσε να βρει στον γάμο με την Νταϊάνα.
Ηθελε η Νταϊάνα να ανατρέψει τη μοναρχία; Σίγουρα όχι, αλλά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να το επιτύχει.
Ο κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου είναι συγγραφέας του βιβλίου «Πριγκίπισσες στη δίνη του Πολέμου» από τις εκδόσεις Φερενίκη. Οι πληροφορίες γι’ αυτό το άρθρο προέρχονται από το βιβλίο του Michel de Grèce, «Avec ou sans couronne», Stock, 2019.
Επιμέλεια: Ευάνθης Χατζηβασιλείου