ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών

ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών

Η πολιτεία της Καλιφόρνιας προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε βάρος μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, περιλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp, Shell PLC και Chevron Corp, κατηγορώντας τις ότι υποβάθμισαν τους κινδύνους που δημιουργούνται από τα ορυκτά καύσιμα.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτεία της Καλιφόρνιας προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε βάρος μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, περιλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp, Shell PLC και Chevron Corp, κατηγορώντας τις ότι υποβάθμισαν τους κινδύνους που δημιουργούνται από τα ορυκτά καύσιμα, ανέφεραν σήμερα οι New York Times.

Στην αγωγή, η οποία στρέφεται επίσης εναντίον των εταιρειών BP και ConocoPhillips, υποστηρίζεται πως οι ενέργειες αυτών των γιγάντων του ενεργειακού τομέα έχουν προκαλέσει ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι εταιρείες κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν το κοινό, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Επί περισσότερο από πενήντα χρόνια, οι Big Oil (σ.σ.: το σύνολο των γιγάντων του τομέα) μας έλεγαν ψέματα, κρύβοντας το γεγονός πως ήξεραν από καιρό πόσο τα ορυκτά καύσιμα που παρήγαν ήταν επικίνδυνα για τον πλανήτη μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Παρασκευή.

«Η Καλιφόρνια αναλαμβάνει δράση για να λογοδοτήσουν οι μεγάλοι ρυπαντές», πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας τις αγωγές.

Κατηγορούμενη στην αγωγή είναι επίσης η εμπορική ένωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας American Petroleum Institute. Η Καλιφόρνια επιδιώκει να δημιουργθεί ένα ταμείο που θα πληρώνει για μελλοντικές ζημιές οι οποίες προκαλούνται από καταστροφές στην πολιτεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Αυτή η προσφυγή στη δικαιοσύνη έρχεται έπειτα από δεκάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια κατά της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων από πολιτείες και δήμους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το American Petroleum Institute και πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δηλώσει σε απάντηση σ’ αυτές τις αγωγές πως οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να έρθουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κογκρέσο, όχι από τις διάφορες αποφάσεις δικαστηρίων ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπρόσωποι του ινστιτούτου και των πετρελαϊκών εταιρειών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή