Αντιδράσεις στο Ισραήλ για το νέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην Ιεριχώ

Αντιδράσεις στο Ισραήλ για το νέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην Ιεριχώ

Το νέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει ερείπια που χρονολογούνται από την 9η χιλιετία π.Χ.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιτροπή Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ψήφισε χθες, Κυριακή, υπέρ της αναγνώρισης του αρχαιολογικού χώρου Tell es-Sultan στην Ιεριχώ ως «Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Παλαιστίνη».

Η απόφαση ελήφθη σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, ανέφερε η UNESCO στον επίσημο λογαριασμό της X, πρώην Τwitter.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καλωσόρισε την εξέλιξη αυτή, η οποία παράλληλα προκάλεσε την μήνιν του Ισραήλ.

«Πρόκειται για μια αναγνώριση της πολιτιστικής, οικονομικής και πολιτικής σημασίας της Ιεριχούς και μια απόδειξη των 10.000 χρόνων ανθρώπινης εξέλιξης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής για τον αρχαιολογικό χώρο μιας από τις αρχαιότερες, αδιαλείπτως κατοικούμενες πόλεις του κόσμου. 

Αντιδράσεις στο Ισραήλ για το νέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην Ιεριχώ-1
Φωτ.: ΑΡ

Ωστόσο, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την απόφαση αυτή ως «άλλο ένα δείγμα της κυνικής χρήσης της UNESCO από τους Παλαιστινίους και της πολιτικοποίησης της οργάνωσης». 

Χτισμένη στην Κοιλάδα της Ιορδανίας, στη Δυτική Οχθη, η Ιεριχώ έχει στα ανατολικά της τον Ιορδάνη ποταμό και στα δυτικά την Ιερουσαλήμ.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ για το νέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην Ιεριχώ-2
Φωτ.: ΑΡ

Το νέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει ερείπια που χρονολογούνται από την 9η χιλιετία π.Χ.

Οπως αναφέρει η UNESCO, από την 9η έως την 8η χιλιετία π.Χ. είχε δημιουργηθεί στο σημείο ένας μόνιμος οικισμός λόγω του εύφορου εδάφους της όασης και της εύκολης πρόσβασης σε νερό. Κρανία και αγάλματα που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν λατρευτικές πρακτικές μεταξύ των νεολιθικών πληθυσμών που ζούσαν εκεί, ενώ το αρχαιολογικό υλικό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού δείχνει σημάδια αστικού σχεδιασμού.

Πηγή: CNN/UNESCO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή