Λιβύη: Η κακοκαιρία «Daniel» προκάλεσε ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Κυρήνης

Λιβύη: Η κακοκαιρία «Daniel» προκάλεσε ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Κυρήνης

Αρχαιολόγοι εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο να κινδυνεύουν από «πλιάτσικο» σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την ανατολική Λιβύη την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν ζημιές στο χαρακτηρισμένο από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Κυρήνης (τοπικά γνωστό ως Shahhat). Στο σημείο αυτό βρισκόταν ελληνική αποικία που ιδρύθηκε το 630 π.Χ.

Πολυάριθμοι τάφοι, επιτύμβιες στήλες και άλλες αρχαιολογικές κατασκευές που χρονολογούνται από την ελληνική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή είχαν θαφτεί κάτω από τη λάσπη ή είχαν μεταφερθεί από χείμαρρους νερού στις κοιλάδες της περιοχής της Μανσούρα.

Ενας τοίχος ο οποίος συνδέει το χαμηλότερο και το υψηλότερο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου κατέρρευσε. Σύμφωνα με την αναλύτρια του Crisis Group, Kλαούντια Γκατσίνι, το γεγονός αυτό έχει αλλάξει τη ροή του νερού και οι ντόπιοι φοβούνται ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο για τον χώρο την επόμενη φορά που θα βρέξει.

Ο Φαταλά Καλέφα, καθηγητής Αρχαιολογίας, δήλωσε στο Middle East ότι τοποθεσίες όπως η Κυρήνη πρέπει να προστατευτούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην εκμεταλλευτούν επιτήδειοι την κατάσταση.

Στην Κυρήνη χτίστηκαν ναοί, θέατρα και άλλα οικοδομήματα, τα ερείπια των οποίων στέκουν ως σήμερα. Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κυρήνη έφερε στο φως το ναό του Απόλλωνα από τον 7ο αιώνα π.Χ., το ναό της Δήμητρας κι έναν ναό του Δία, ο οποίος καταστράφηκε μερικώς από τον στρατό του Καντάφι το 1978. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή