ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων

ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων

Η συμφωνία απομακρύνει ένα σημαντικό εμπόδιο στη σχέση του Ιράν με τις ΗΠΑ, η εχθρότητα των οποίων χρονολογείται από το 1953.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι πέντε Αμερικανοί που ήταν κρατούμενοι στο Ιράν, μαζί με δύο γυναίκες, μέλη των οικογενειών τους, τελικώς έφυγαν από τη χώρα της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων που συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Τεχεράνη.

Αυτή η συμφωνία απομακρύνει ένα σημαντικό εμπόδιο στη σχέση του Ιράν με τις ΗΠΑ, η εχθρότητα των οποίων χρονολογείται από την ανατροπή του δημοφιλούς πρωθυπουργού του Ιράν, Μοχάμεντ Μοσαντέκ, το 1953 και την ισχυροποίηση του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί ο οποίος θα δρούσε ως πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ έως τη δική του ανατροπή το 1979.

Από το 1953 και έπειτα, βέβαια, στον άξονα ΗΠΑ – Ιράν έχουν συμβεί πολλά και επεισοδιακά: 

1953 – Η CIA βοηθά στην ενορχήστρωση της ανατροπής του πρωθυπουργού του Ιράν, Μοχάμεντ Μοσαντέκ, μέσα από την οποία ισχυροποιείται ο σάχης Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.

ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων-1
Ο Μοχάμεντ Μοσαντέκ που ανετράπη (AP Photo)

ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων-2
Ο Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί που ισχυροποιήθηκε (AP Photo)

1957 – Οι ΗΠΑ και το Ιράν υπογράφουν συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

1967 – Οι ΗΠΑ προμηθεύουν το Ιράν με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα μαζί με καύσιμα ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 93%.

1968 – Το Ιράν υπογράφει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων, η οποία του επιτρέπει να έχει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

1979 – Ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί επιστρέφει από την εξορία και γίνεται ανώτατος θρησκευτικός οδηγός. Η Ισλαμική Επανάσταση οδηγεί τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σάχη στην εξορία. Φονταμενταλιστές φοιτητές καταλαμβάνουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και κρατούν ομήρους.

ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων-3
(AP Photo)

1980 – Οι ΗΠΑ διακόπτουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους με το Ιράν, κατάσχουν ιρανικά περιουσιακά στοιχεία και απαγορεύουν τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με την Τεχεράνη.

ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων-4
AP

1981 – Το Ιράν απελευθερώνει 52 Αμερικανούς ομήρους λίγα λεπτά μετά την παραίτηση του Τζίμι Κάρτερ και την ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρέιγκαν ως προέδρου των ΗΠΑ.

ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων-5
AP

1984 – Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν το Ιράν ως κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας.

1986 – Ο Ρέιγκαν αποκαλύπτει μυστική συμφωνία για όπλα με την Τεχεράνη κατά παράβαση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων.

ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων-6
(AP Photo)

1988 – Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Vincennes καταρρίπτει κατά λάθος ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος πάνω από τον Περσικό Κόλπο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 290 επιβαίνοντες.

ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων-7
(AP Photo)

2002 – Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι το Ιράν, το Ιράκ και η Βόρεια Κορέα αποτελούν τον «άξονα του κακού». 

2015 – Το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε.) καταλήγουν σε συμφωνία βάσει της οποίας η Τεχεράνη δεσμεύεται να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος της.

ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων-8
AP

2018 – Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά και επιβάλλει εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων-9
AP

2020 – Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, κατά την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής των ιρανικών ειδικών δυνάμεων, Κασέμ Σολεϊμάνι.

ΗΠΑ – Ιράν: Από το πραξικόπημα έως την ανταλλαγή κρατουμένων-10
AP

2021 – Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν συμμετέχουν σε έξι γύρους συνομιλιών για τα πυρηνικά, στη Βιέννη, το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. 

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή