Ναυτικό αποκλεισμό της Β. Αφρικής συζητάει η Ε.Ε. – Στη σκιά της Λαμπεντούζα το μεταναστευτικό

Ναυτικό αποκλεισμό της Β. Αφρικής συζητάει η Ε.Ε. – Στη σκιά της Λαμπεντούζα το μεταναστευτικό

Σκληραίνει τη στάση της η Ιταλία, αυστηρότερη και η Γαλλία, σχέδιο δέκα σημείων παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: «Σκληρότερη γραμμή» υιοθετεί η ιταλική κυβέρνηση με την πρωθυπουργό της Τζόρτζια Μελόνι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Λαμπεντούζα. Ενθαρρυμένη από τα μηνύματα στήριξης και το «σχέδιο δράσης» που επιφύλαξε η πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κατάστασης –κατά την κοινή τους επίσκεψη στο μικρό ιταλικό νησί την Κυριακή–, η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε χθες στο υπουργικό της συμβούλιο πως η Ιταλία αλλάζει στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αυξηθεί η διάρκεια προσωρινής κράτησης των παράτυπων μεταναστών σε κλειστά κέντρα, από δώδεκα σε δεκαοκτώ μήνες, ενώ σύντομα θα αυξηθεί και ο συνολικός αριθμός των κέντρων αυτών.

Μετά την πρόσφατη και άνευ προηγουμένου αύξηση της ροής των αφίξεων μεταναστών από την Τυνησία στη Λαμπεντούζα, η Ρώμη ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να ληφθούν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν και μια ενιαία ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή σε συμφωνία με τις χώρες της βόρειας Αφρικής.

Η σημερινή συνεδρίαση

Το μεταναστευτικό πράγματι θα έρθει προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ενώ με εντολή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετέβη χθες εκτάκτως στη Ρώμη ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα «αυστηρότητας» έναντι των μεταναστών. «Δεν μπορεί να υπάρχει ως μήνυμα προς τα πρόσωπα που έρχονται στο (ευρωπαϊκό) έδαφός μας ότι θα γίνονται δεκτά ό,τι κι αν συμβεί», δήλωσε ο Νταρμανέν σε συνέντευξή του λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Ιταλία.

H Τζόρτζια Μελόνι επιμένει στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής που θα εμποδίζει τους διακινητές στη Μεσόγειο.

Η πρόσφατη κρίση στη Λαμπεντούζα δεν προκαλεί πολιτικούς κλυδωνισμούς μόνο στη Ρώμη, αλλά και στο Παρίσι, σε μια εποχή που, ενόψει και των ευρωεκλογών, ευνοεί τη σύμπραξη ξενοφοβικών κομμάτων, με χαρακτηριστική την κοινή εμφάνιση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά σε συγκέντρωση στην Ποντίδα της Ιταλίας, την Κυριακή.

Εν μέσω της προφανούς πολιτικής πίεσης εντός και εκτός Ιταλίας, η Τζόρτζια Μελόνι επέμεινε χθες στο υπουργικό συμβούλιο για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής που θα εμποδίζει τους διακινητές να διεξάγουν ταξίδια στη Μεσόγειο. Παρά τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα μιας τέτοιας πρότασης, η Κομισιόν δεν φαίνεται να την αποκλείει, με εκπρόσωπό της, μάλιστα, να αναφέρει χθες πως «εκφράσαμε τη στήριξή μας να εξετάσουμε αυτή τη δυνατότητα».

Ναυτικό αποκλεισμό της Β. Αφρικής συζητάει η Ε.Ε. – Στη σκιά της Λαμπεντούζα το μεταναστευτικό-1
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκέφθηκε την Κυριακή τη Λαμπεντούζα συνοδευόμενη από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, καθώς η πολιτική πίεση εντός και εκτός Ιταλίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού είναι έντονη. Η Φον ντερ Λάιεν ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, να μεταβεί για διαπραγματεύσεις στις χώρες προέλευσης των παράτυπων μεταναστών, ώστε να αυξηθούν οι επαναπατρισμοί. [EPA / FILIPPO ATTILI]

Στο σχέδιο δέκα σημείων που παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν στη Λαμπεντούζα, ένα από τα νέα στοιχεία είναι η πρόθεση να επεκταθούν οι υπάρχουσες ναυτικές αποστολές στη Μεσόγειο «και αν είναι ανάγκη να εγκριθούν και νέες», όπως είπε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Νέο στοιχείο, εξάλλου, αποτελεί και η εντολή της προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, να μεταβεί άμεσα για διαπραγματεύσεις στις χώρες προέλευσης των παράτυπων μεταναστών, ώστε να αυξηθούν οι επαναπατρισμοί.

Παζάρι με την Τυνησία

Παράλληλα, η Επιτροπή δεσμεύεται να βοηθήσει να καταστρέφονται πλοιάρια των διακινητών και να στηρίξει οικονομικά την Τυνησία –όπως προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί από την Ε.Ε. με την Τύνιδα– για να μειωθούν οι αναχωρήσεις, κάτι που ωστόσο παραμένει ανεφάρμοστο, καθώς οι συνομιλίες, που θα εξασφαλίσουν χρήματα από το συνολικό πακέτο των 150 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τυνησία, συνεχίζονται, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη Λαμπεντούζα είναι ότι οι μετανάστες πρέπει να φτάνουν νόμιμα στην Ευρώπη από συγκεκριμένες οδούς και όχι με βάρκες των δουλεμπόρων. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων στη θάλασσα και της αεροπορικής επιτήρησης, κυρίως μέσω του Frontex, μελέτη των δυνατοτήτων να επεκταθούν οι ναυτικές αποστολές στη Μεσόγειο, καθώς και πρόληψη των αναχωρήσεων με τη δημιουργία επιχειρησιακών συμπράξεων μεταξύ των τυνησιακών αρχών και του Frontex εναντίον των δικτύων διακινητών. Στο σχέδιο δράσης υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ενωση θα βοηθήσει την Ιταλία με στόχο την εθελοντική συνεργασία άλλων κρατών-μελών για την υποδοχή μεταναστών και για να επιτευχθεί επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Οι γλώσσες  

Με ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα θα έρθουν αντιμέτωποι αύριο οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, καθώς η Ισπανία ζητάει από τα 26 κράτη-μέλη να αποδεχθούν τα καταλανικά, τα γαλικιανά και τα βασκικά ως επίσημες γλώσσες εργασίας της. Επί της ουσίας η Μαδρίτη ζητάει μια πολιτική «διευκόλυνση», καθώς το ζήτημα αποτελεί βασικό όρο που έχουν θέσει Καταλανοί ηγέτες, περιλαμβανομένου του αυτοεξόριστου Κάρλες Πουτζδεμόν, προκειμένου να δώσουν τη στήριξή τους σε μια κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ. Και ενώ η Ισπανία προτίθεται να αναλάβει το –ανυπολόγιστο προσώρας– οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η υιοθέτηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τριών νέων γλωσσών, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι το ζήτημα δύσκολα θα γίνει αποδεκτό, καθώς όπως λένε θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» για άλλα κράτη-μέλη, τα οποία είναι αντιμέτωπα με παρόμοια ζητήματα περιφερειακών και μειονοτικών γλωσσών.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT