Οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 καλούν την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 καλούν την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία

Συμφωνήθηκε σύνοδος στο Τόκιο στις 7-8 Νοεμβρίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομάδα των Επτά (G7) κάλεσε σήμερα την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία, αφού οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και εξέδωσαν κοινή δήλωση. Παράλληλαμ συμφώνησαν για σύνοδο στο Τόκιο στις 7-8 Νοεμβρίου.

Η δήλωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της προεδρεύουσας του G7, της Ιαπωνίας, ανέφερε ότι τα μέλη ελπίζουν πως η Κίνα θα πιέσει για άμεση, πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Η δήλωση έρχεται καθώς ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, επισκέπτεται τη Ρωσία για ένα τετραήμερο ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου και τα δύο έθνη αναμένεται να δεσμευτούν για βαθύτερους πολιτικούς δεσμούς, με πιθανή επίσκεψη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο στον ορίζοντα.

Τα μέλη του G7 χαιρέτισαν επίσης τη συμμετοχή της Κίνας στη συνάντηση υπό την Ουκρανία στην Τζέντα και «ενθάρρυναν περαιτέρω την Κίνα να υποστηρίξει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μεταξύ άλλων μέσω του άμεσου διαλόγου της με την Ουκρανία», ανέφερε η δήλωση.

Ο κ. Πούτιν συνάντησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν την περασμένη εβδομάδα, στη Μόσχα, για συνομιλίες που περιελάμβαναν στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς, ανησυχώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες που ευθυγραμμίζονται με τη Δύση.

Η Πιονγιάνγκ και η Μόσχα έχουν αρνηθεί ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, η οποία έχει ξοδέψει τεράστια αποθέματα σε περισσότερους από 18 μήνες πολέμου.

Η κοινή δήλωση του G7 δεν κατονόμασε καμία χώρα, αλλά ανέφερε ότι τα μέλη της «επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τρίτα μέρη να σταματήσουν κάθε βοήθεια στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κόστος».

Επιπλέον οι υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση στο Τόκιο στις 7-8 Νοεμβρίου.

«Στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών του G7, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G7 θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Νοεμβρίου στην Ιαπωνία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, σημειώνοντας ότι η συνάντηση θα γίνει αυτοπροσώπως.

Πηγή: Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή