Βρετανία: Σε στενή επαφή με Καναδά για τους «σοβαρούς ισχυρισμούς» κατά της Ινδίας

Βρετανία: Σε στενή επαφή με Καναδά για τους «σοβαρούς ισχυρισμούς» κατά της Ινδίας

«Δεν θα ήταν σωστό να προβούμε σε περαιτέρω σχόλια ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα των καναδικών αρχών», αναφέρει το Λονδίνο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι βρίσκεται σε στενές επαφές με τους Καναδούς εταίρους της για τους «σοβαρούς ισχυρισμούς» της Οτάβα ότι η ινδική κυβέρνηση εμπλέκεται στη δολοφονία ηγετικού στελέχους των Σιχ στον Καναδά. 

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους Καναδούς εταίρους μας για αυτούς τους σοβαρούς ισχυρισμούς», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. 

«Δεν θα ήταν σωστό να προβούμε σε περαιτέρω σχόλια ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα των καναδικών αρχών», πρόσθεσε.

Για «αξιόπιστα στοιχεία» κάνει λόγο ο Τριντό

Ο Καναδάς πιστεύει ότι υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις» που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ινδία μπορεί να ευθύνεται για τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των Σιχ τον περασμένο Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο της χώρας του.

Ο Τζάστιν Τριντό, αφού συγκάλεσε κατεπειγόντως το Κοινοβούλιο, είπε στην ομιλία του ότι υπάρχουν «αξιόπιστα στοιχεία» με βάση τα οποία υπάρχει κάποια σύνδεση πρακτόρων της ινδικής κυβέρνησης με τη δολοφονία του Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, ο οποίος ήταν Καναδός υπήκοος.

Ο Νιτζάρ έπεσε νεκρός από πυρά έξω από έναν ναό των Σιχ στο Σάρεϊ της Βρετανικής Κολομβίας στις 18 Ιουνίου.

Ο Τριντό είπε ότι εξέφρασε «αυτοπροσώπως και ευθέως» τις ανησυχίες του για το θέμα αυτό στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, όταν συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G20 στο Νέο Δελχί.

«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει η Καμπέρα

Από την πλευρά της, η Αυστραλία εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις κατηγορίες του Καναδά κατά του Νέου Δελχί, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Αυστραλής υπουργού Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ.

«Η Αυστραλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της γι′ αυτές τις κατηγορίες και επισημαίνει τις συνεχιζόμενες έρευνες για το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις με τους εταίρους μας. Διαβιβάσαμε τις ανησυχίες μας σε ανώτερο επίπεδο στην Ινδία».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή