Ουκρανία: Πλοίο με σιτηρά αναχωρεί από λιμάνι στα νότια παρά τη ρωσική απειλή

Ουκρανία: Πλοίο με σιτηρά αναχωρεί από λιμάνι στα νότια παρά τη ρωσική απειλή

Πρόκειται για το πρώτο –υψηλού ρίσκου– τεστ για το αν θα καταφέρει το Κίεβο να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία των σιτηρών

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φορτηγό πλοίο που εισήλθε στο ουκρανικό λιμάνι του Τσορνομόρσκ στη Μαύρη Θάλασσα, την περασμένη εβδομάδα, αναχώρησε με 3.000 μετρικούς τόνους σιτηρών, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

«Το σκάφος RESILIENT AFRICA, το οποίο μεταφέρει 3.000 τόνους σιταριού, αναχώρησε από το λιμάνι του Τσορνομόρσκ και κατευθύνεται στον Βόσπορο», δήλωσε ο Κουμπράκοφ στο Facebook.

«Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο πλοία που εισήλθαν στο Τσορνομόρσκ την προηγούμενη εβδομάδα μέσω ενός προσωρινού διαδρόμου για πολιτικά πλοία, τον οποίο καθιέρωσε το ουκρανικό ναυτικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

H κίνηση της Ουκρανίας αποτελεί επί της ουσίας το πρώτο –υψηλού ρίσκου– τεστ για το αν θα καταφέρει να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια της για την εξαγωγή σιτηρών, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία των σιτηρών, δοκιμάζοντας, παράλληλα και τα αντανακλαστικά της Μόσχας απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, δηλαδή έναν χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας των σιτηρών, η Μόσχα αποσύρθηκε από αυτήν.

Η εν λόγω συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για τις εξαγωγές δεκάδων εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων μέσω Μαύρης Θάλασσας, παρά τον ναυτικό αποκλεισμό που επιβάλλει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό αφότου άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή