Πράκτορες, αυτονομιστές και μια δολοφονία άναψαν φωτιά στις σχέσεις Καναδά – Ινδίας

Πράκτορες, αυτονομιστές και μια δολοφονία άναψαν φωτιά στις σχέσεις Καναδά – Ινδίας

Ο Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι υπάρχουν «αξιόπιστες» αποδείξεις πως πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης ήταν πίσω από την δολοφονία ηγέτη της φυλής των Σιχ.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν «αξιόπιστες» πληροφορίες οι οποίες συνδέουν πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης με τη δολοφονία ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ στη Βρετανική Κολομβία τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί σαφή επιδείνωση των διμερών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών σε μια περίοδο που η Ινδία εκφράζει ήδη τη δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι οι καναδικές αρχές δεν περιορίζουν τους Σιχ διαδηλωτές που θέλουν τη δική τους ανεξάρτητη πατρίδα.

Την Τρίτη, ένας εκπρόσωπος της ινδικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «παράλογους» προσθέτοντας ότι «παρόμοιοι ισχυρισμοί έγιναν από τον Καναδό πρωθυπουργό στον πρωθυπουργό της χώρας και απορρίφθηκαν πλήρως».

Οι καναδικές αρχές από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι απέλασαν έναν Ινδό διπλωμάτη. Πρόκειται για τον επικεφαλής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών της Ινδίας στον Καναδά.

Ποιος ήταν ο Hardeep Singh Nijjar;

Στις 18 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ο Hardeep Singh Nijjar πυροβολήθηκε έξω από έναν ναό των Σιχ στο Surrey της Βρετανικής Κολομβίας.

Ο Nijjar είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ του ανεξάρτητου έθνους των Σιχ – γνωστό ως Khalistan – το οποίο έχε σκοπό απομακρυνόταν από το κράτος Punjab της Ινδίας. Ο Nijjar καταζητούνταν από τις ινδικές αρχές και είχε χαρακτηριστεί ως «τρομοκράτης» τον Ιούλιο του 2020.

Μάλιστα, είχε δεχτεί προειδοποιήσεις από την υπηρεσία κατασκοπείας του Καναδά για απειλές εναντίον του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σιχ του Καναδά, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τελικά «δολοφονήθηκε».

Το κρατίδιο Πουντζάμπ της Ινδίας – το οποίο αποτελείται περίπου 58% από Σιχ και 39% από Ινδουιστές – είχε συγκλονιστεί από ένα βίαιο αυτονομιστικό κίνημα στη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. 

Γιατί η Ινδία ενδιαφέρεται για την κοινότητα των Σιχ του Καναδά;

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, ο Καναδάς φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες ινδικής καταγωγής, η οποία αριθμεί περίπου 1,4 εκατομμύρια στο σύνολο του καναδικού πληθυσμού των 40 εκατομμυρίων. Μάλιστα, περίπου 770.000 άνθρωποι ασπάζονται τον Σιχισμό ως θρησκεία τους σύμφωνα με την απογραφή του 2021.

Ο Καναδάς έχει τον υψηλότερο πληθυσμό Σιχ εκτός της πολιτείας τους, του Παντζάμπ.

Η Ινδία έχει συχνά εκφράσει «παράπονα» στις κυβερνήσεις του Καναδά για τις δραστηριότητες των σκληροπυρηνικών Σιχ στο πλαίσιο της ινδικής διασποράς υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να αναβιώσουν την εξέγερση.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας άσκησε δριμεία επίθεση στον Καναδά επειδή επέτρεψε μια παρέλαση που αναπαριστούσε τη δολοφονία της τότε πρωθυπουργού της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι, που θεωρείται εικόνα εξύμνησης της βίας των Σιχ αυτονομιστών.

Το 2018, ο Τριντό διαβεβαίωσε την Ινδία ότι ο Καναδάς δεν θα υποστήριζε κανέναν που προσπαθεί να αναβιώσει ένα αυτονομιστικό κίνημα στην Ινδία, αλλά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι σέβεται το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις σχέσεις Καναδά-Ινδίας;

Οι δύο χώρες, οι οποίες νωρίτερα αυτό το έτος δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο περίγραμμα μιας εμπορικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2023, έχουν πλέον παγώσει τις συνομιλίες μεταξύ τους. 

Η Ινδία είναι ο δέκατος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά και τα σχέδια για μια εμπορική συμφωνία βρίσκονται στα σκαριά για πάνω από μια δεκαετία. .

Μετά τις εξελίξεις, η ινδική κυβέρνηση προέτρεψε τον Τριντό να λάβει μέτρα κατά αντι-ινδικών στοιχείων που δρουν στο εσωτερικό του Καναδά. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή