Γερμανία – μεταναστευτικό: Σηκώνει τα χέρια ψηλά

Γερμανία – μεταναστευτικό: Σηκώνει τα χέρια ψηλά

Δηλώνει αδυναμία να υποδεχθεί άλλους αιτούντες άσυλο μετανάστες

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αδυναµία να υποδεχθεί άλλους μετανάστες δηλώνει το Βερολίνο, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υιοθετήσει σκληρότερη πολιτική στο μεταναστευτικό, με το επιχείρημα ότι η αρχή της αμοιβαιότητας στην Ε.Ε. έχει πάψει προ πολλού να ισχύει. Χαρακτηριστικό είναι χθεσινό δημοσίευμα της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που αναφέρει πως η αναδιανομή μεταναστών στο εσωτερικό της Ε.Ε. «δεν λειτουργεί». Αντί να μπορέσει η Γερμανία να μεταφέρει 70.000 μετανάστες σε άλλες χώρες το 2022, ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στους 458 και την κύρια ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη φέρει «πάνω από όλα» η Ιταλία, επισημαίνει η FAZ. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέστειλε την εθελοντική υποδοχή μεταναστών από την Ιταλία. Και αυτό, επειδή ορισμένες χώρες-μέλη δέχονται είτε υπερβολικά λίγες είτε καθόλου –όπως η Ιταλία– επιστροφές μεταναστών, παρόλο που με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και το «Δουβλίνο» θα έπρεπε να το κάνουν αφού εκεί υπέβαλλαν την αίτηση ασύλου τους για πρώτη φορά.

Αυτή τη στιγμή, το Βερολίνο μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 32.000 άτομα στους ξενώνες για αιτούντες άσυλο. Η εξεύρεση θέσεων για μετανάστες γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, υπάρχουν μόλις 274 διαθέσιμες, ενώ έως τις 15 Σεπτεμβρίου είχαν πληρωθεί 31.889. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο αναζήτησαν άσυλο στην πόλη 9.936 άνθρωποι, αν και την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 3.000 λιγότεροι, ενώ άλλοι 11.000 έφτασαν από την Ουκρανία, δηλαδή όλοι μαζί 21.000. Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στο κρατίδιο, Κάνσελ Κιτσιλτέπε, επισήμανε πως η μετανάστευση δεν μειώνεται και δεν αποκλείεται η ατμόσφαιρα να κλιμακωθεί μέσα στον επόμενο χειμώνα. «Χρειαζόμαστε κάθε επιφάνεια, κάθε σχέδιο που μπορούμε να εκμεταλλευθούμε», τόνισε.

Η κρίση στη Λαμπεντούζα φοβίζει το Βερολίνο – Ενδεχόμενη προσπάθεια μετεγκατάστασης θα προκαλέσει τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο μεταξύ, η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει συλλάβει τις τελευταίες ημέρες πολλούς παράτυπους μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα από τα σύνορα με την Πολωνία. Οι 67 συλληφθέντες των τελευταίων ημερών είναι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Σουδάν, την Ινδία και την Τουρκία. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας ασυνόδευτος ανήλικος, τον οποίο ανέλαβε η υπηρεσία ανηλίκων. Οι περισσότεροι έφτασαν μέσω Ρωσίας, Λευκορωσίας, Λιθουανίας, Λετονίας και Πολωνίας, ενώ άλλοι περιέγραψαν ως διαδρομή τους εκείνη της βαλκανικής οδού, δηλαδή μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Σερβίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχεί ότι η κρίση στη Λαμπεντούζα, το ιταλικό νησί που κατακλύζεται τις τελευταίες ημέρες από χιλιάδες μετανάστες, θα υποχρεώσει τη Γερμανία να συνεργαστεί με την Ιταλία και να επωμιστεί ένα κομμάτι της ευθύνης για την υποδοχή τους. Ωστόσο, το θέμα προκαλεί τριγμούς και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Το φιλελεύθερο FDP, o μικρότερος εταίρος στον τριμερή συνασπισμό της Γερμανίας, θα εμποδίσει κάθε προσπάθεια μετεγκατάστασης προσφύγων, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του κόμματος, καθώς η Ιταλίδα πρωθυπουργός έκανε στροφή από την «εθνικιστική» προσέγγιση και αναζητεί πλέον ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα. Το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο ιταλικό νησί έχει κατακλυστεί από νέες αφίξεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ιταλικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως 1.500 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό, ο οποίος έχει χωρητικότητα μόνο 400 ατόμων. Συνολικά 129.869 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία από την 1η Ιανουαρίου 2023. Η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει ορισμένους από αυτούς στην ιταλική ενδοχώρα.

Τη Δευτέρα, το FDP διέψευσε ότι η Γερμανία θα βοηθούσε την Ιταλία με την υποδοχή των αφίξεων από τη Λαμπεντούζα. «(Το FDP) δεν θέλει να δεχτεί πρόσφυγες από τη Λαμπεντούζα στη Γερμανία και αυτή είναι η προσδοκία μας και από το υπουργείο Εσωτερικών», δήλωσε ο Μπιτζάν Τζιρ-Σαράι, βουλευτής και γ.γ. του FDP, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Ο Τζιρ-Σαράι προειδοποίησε ότι «θα υπάρξει πρόβλημα στο εσωτερικό του συνασπισμού» εάν η θέση του FDP υπερψηφιστεί. Μέχρι στιγμής, όμως, φαίνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών, υπό την ηγεσία του SPD, συμφωνεί με την άρνηση υποδοχής νέων μεταναστών από την Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή