Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: Εμμονή των ανδρών με το «ιμπέριουμ»

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: Εμμονή των ανδρών με το «ιμπέριουμ»

Εντυπωσιασμένες οι Αμερικανίδες με τους συντρόφους τους: «Σκέφτονται συνεχώς τα ρωμαϊκά χρόνια»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χρονολογείται από την ανακήρυξη του Οκταβιανού σε «Αύγουστο» το 27 π.Χ. μέχρι την πτώση της Ρώμης το 476 μ.Χ. Το έτος 2023 μ.Χ., όμως, η αυτοκρατορία κατέκτησε τη δημοφιλή εφαρμογή βίντεο TikTok. Σε μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γυναίκες ερωτούν τους άνδρες στη ζωή τους πόσο συχνά σκέφτονται την αρχαία Ρώμη. «Συνέχεια», απάντησε ένας σύζυγος. «Κάθε μέρα», είπε ένας άλλος. Κατά πόσον οι άνδρες έχουν όντως αναπτύξει εμμονή με τους Ρωμαίους και εάν αυτό ισχύει, τι ακριβώς τους ελκύει στην αρχαία αυτοκρατορία; «Εχω αρχίσει να θυμώνω με την ερώτηση αυτή», λέει ο Κέβιν Φίνι, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος διδάσκει Ρωμαϊκή Ιστορία. Η κοινωνία της αρχαίας Ρώμης «ήταν εξαιρετικά πατριαρχική», λέει, «και κυριαρχείτο από αρρενωπές προσωπικότητες, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο αυτοκράτορας Αύγουστος».

Η επιρροή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παραμένει αποτυπωμένη στη σύγχρονη ζωή, από τη μορφή και τους θεσμούς της αμερικανικής κυβέρνησης, στην αγγλική γλώσσα και στη σύγχρονη δυτική αρχιτεκτονική. Ο δρ Φίνι λέει ότι η τάση αυτή στο TikTok και στα άλλα μέσα έχει δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι άνδρες ενδιαφέρονται για την ιστορία περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες. «Πρόκειται για ανοησίες», λέει. Παρ’ όλα αυτά, πολλές γυναίκες έχουν εκφράσει έκπληξη για τον ενθουσιασμό ανδρών για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Κέλσι Βίνσεντ, από τη Βόρεια Καρολίνα, εντόπισε σειρά στο Instagram η οποία υπονοούσε ότι οι άνδρες σε όλο τον κόσμο έκρυβαν ένα μυστικό: «Πόσο συχνά σκέφτονται οι άνδρες τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Η Βίνσεντ ρώτησε τον σύζυγό της Ρέμι πόσο συχνά ο αρχαίος πολιτισμός περνάει από το μυαλό του. «Κάθε μέρα», της απάντησε.

Αφού διδαχθούν για τη Ρώμη στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, όμως, οι άνδρες «μαθαίνουν» Ρωμαϊκή Ιστορία μέσα από τον κινηματογράφο και το Ιντερνετ. Πιο πρόσφατα, οι αντιλήψεις για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαμορφώθηκαν από την ταινία «Μονομάχος» και τη σειρά «Σπάρτακος», οι οποίες εστιάζουν σε μάχες και απευθύνονται κυρίως σε ανδρικό κοινό. «Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι τηλεοπτικές σειρές είναι η πηγή ενημέρωσης για νέα γενιά θαυμαστών της Ρώμης», λέει η δρ Τζούντιθ Χάλετ, επίτιμη καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Αλλοι υποστηρίζουν ότι η αρχαία Ρώμη κεντρίζει το ενδιαφέρον των Αμερικανών που εκτιμούν ότι η χώρα τους βιώνει σήμερα ανάλογη παρακμή με εκείνη της Ρώμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή