Ουκρανοί φέρονται να επιτέθηκαν σε συμμάχους της Wagner στο Σουδάν

Ουκρανοί φέρονται να επιτέθηκαν σε συμμάχους της Wagner στο Σουδάν

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ήταν πιθανόν πίσω από μια σειρά επιδρομών με drone και μια χερσαία επιχείρηση

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ήταν πιθανόν πίσω από μια σειρά επιδρομών με drone και μια χερσαία επιχείρηση εναντίον μιας πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία Wagner κοντά στην πρωτεύουσα του Σουδάν, σύμφωνα με έρευνα του CNN, αυξάνοντας την προοπτική ότι οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν εξαπλωθεί μακριά από τα ουκρανικά μέτωπα και τη νότια Ρωσία.

Μιλώντας στο CNN, μια ουκρανική στρατιωτική πηγή περιέγραψε την επιχείρηση ως έργο ενός «μη σουδανικού στρατού». Σε ερώτηση εάν το Κίεβο βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, η πηγή είπε μόνο ότι «πιθανότατα υπεύθυνες ήταν οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες».

Η επιχείρηση περιελάμβανε μια σειρά επιθέσεων κατά της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), η οποία πιστεύεται ότι λαμβάνει βοήθεια από τη Wagner, στον αγώνα της εναντίον του σουδανικού στρατού για τον έλεγχο της χώρας.

Το CNN δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την εμπλοκή της Ουκρανίας στη σειρά χτυπημάτων. Ωστόσο, βίντεο που έλαβε το CNN αποκάλυψε ότι οι επιθέσεις έφεραν τα χαρακτηριστικά επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Ουκρανίας.

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται ευρέως από Ουκρανούς, συμμετείχαν σε τουλάχιστον οκτώ από τα χτυπήματα, με ουκρανικές λέξεις γραμμένες να φαίνεται στο χειριστήριο του drone.

Οι ειδικοί δήλωσαν επίσης ότι οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν – δηλαδή το σχέδιο των drones που εισχωρούν απευθείας στον στόχο τους – ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστες στο Σουδάν και στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής.

Τα κρυφά χτυπήματα της Ουκρανίας στο Σουδάν, εφόσον αποτελούν πραγματικότητα, σηματοδοτούν μια δραματική και προκλητική επέκταση του πολεμικού θεάτρου του Κιέβου εναντίον της Μόσχας.

Εκτός από μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν καταφέρει πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, η συνεχιζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει επικεντρωθεί στα κατεχόμενα ανατολικά και νότια της χώρας.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT