Τιερί Μπρετόν: Ο άνθρωπος που τα έβαλε με τον Μασκ

Τιερί Μπρετόν: Ο άνθρωπος που τα έβαλε με τον Μασκ

Επικρατέστερος διάδοχος για τη θέση της Φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν είναι αυτή τη στιγμή o επίτροπος που αυτοαποκαλείται «μαχητής» της τεχνολογίας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο περνούν οι μήνες φαίνεται όλο και πιθανότερο ο επόμενος επικεφαλής της Κομισιόν να είναι «made in France». Με τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λήγει τον προσεχή Ιούνιο, το κόμμα Αναγέννηση (Renaissance) του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο συμμετέχει στο ευρωπαϊκό κόμμα Renew, ψάχνει εναγωνίως τον υποψήφιο που θα προτείνει για την «καλύτερη δουλειά στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Politico, o Τιερί Μπρετόν, ο αυτοαποκαλούμενος «μαχητής» της τεχνολογίας, είναι αυτή τη στιγμή ο επικρατέστερος για τον ρόλο. Ο Μπρετόν υπηρετεί ως επίτροπος, ενώ στο παρελθόν υπήρξε διοικητικό στέλεχος σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών. Τον Ιούνιο ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να «τα βάλει» με τον Ελον Μασκ και να του θυμίσει πως η πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) επείγει να συμμορφωθεί με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αναφορικά με το περιεχόμενό της, ενώ δεν έχει διστάσει να «τρίξει τα δόντια» σε πολλούς ακόμη τεχνολογικούς κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ.

Κορυφαίος ρόλος

Η αρμοδιότητα της προεδρίας, του εκτελεστικού οργάνου της ένωσης των 27 κρατών, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε κορυφαίο ρόλο της διεθνούς πολιτικής. Η Φον ντερ Λάιεν, η πιο προβεβλημένη φιγούρα της Ενωσης, συναντιέται συχνά με παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Σι Τζινπίνγκ και ο Τζο Μπάιντεν, ενώ έχει αποτελέσει το «πρόσωπο» της ευρωπαϊκής απάντησης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επιλογή δεν είναι ακόμη γνωστός. Το 2014 τα ευρωπαϊκά κόμματα πρότειναν πριν από τις ευρωεκλογές έναν επικεφαλής υποψήφιο τον οποίον θα έθεταν στη συνέχεια υποψήφιο και για το κορυφαίο αξίωμα, μια διαδικασία γνωστή στην αργκό των Βρυξελλών ως Spitzenkandidat. Ωστόσο, το 2019 τα πράγματα λειτούργησαν διαφορετικά και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεκδίκησε τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς να έχει υπάρξει υποψήφια από κάποιο κόμμα, ως προτεινόμενη απευθείας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οπως αναφέρει το ως άνω δημοσίευμα, οι Γάλλοι είναι παραδοσιακά ενάντια στο σύστημα της κομματικής ψηφοφορίας, καθώς αφαιρεί την εξουσία της επιλογής του προέδρου από τους ηγέτες των κρατών. Ετσι, ακόμη κι αν ο Μπρετόν γίνει επικεφαλής υποψήφιος της ευρωπαϊκής λίστας του κόμματος του Μακρόν, θα πρέπει επιπλέον να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο πως αξίζει να τον στηρίξει και για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο Μπρετόν είναι ένας ισχυρός και φιλόδοξος επίτροπος, που τον τελευταίο καιρό οι αρμοδιότητές του έχουν διευρυνθεί και περιλαμβάνουν την ψηφιακή πολιτική της Ενωσης. Στις Βρυξέλλες έχει τη φήμη του ανθρώπου που ενσωματώνει απολύτως την κρατικιστική οικονομική πολιτική της Γαλλίας και που είναι πρόθυμος να αναλάβει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού σόου υψηλού προφίλ «Quotidien», ερωτηθείς σχετικά με το αν σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία, ο Μπρετόν αρκέστηκε σε ένα πλατύ χαμόγελο αντί απάντησης. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι για την ώρα δεν τον έχει προσεγγίσει κάποιο στέλεχος του κόμματος για να του ζητήσει να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. «Με έχουν καλέσει; Οχι. Μου έχουν ζητήσει να είμαι ο επικεφαλής υποψήφιος για τις ευρωεκλογές; Επίσης όχι», δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Δεδομένου του γεγονότος ότι ο Μακρόν είναι διάσημος για τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής που παίρνει πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, είναι πολύ πιθανό πως για αρκετούς μήνες ακόμη θα μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις. Για την ώρα, η νυν πρόεδρος κρατάει κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τα μελλοντικά της σχέδια. Με τη θέση της να μένει κενή το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς ολοκληρώνεται η πενταετής της θητεία, θα μπορούσε να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Μια τέτοια ιδέα δεν θα ήταν κακή, καθώς για πολλούς στις Βρυξέλλες η θητεία της υπήρξε επιτυχημένη, ενώ φαίνεται πως έχει ένα ισχυρό δίκτυο φίλων που θα τη στήριζαν σε μια τέτοια περίπτωση.

Από την άλλη, ωστόσο, το όνομά της έχει συνδεθεί τους τελευταίους μήνες και με άλλες διοικητικές θέσεις που θα μπορούσε να καταλάβει, με σημαντικότερη εκείνη της ηγεσίας του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT