Στο Κόσοβο γίνονται δεκτά και τα πλαστά 2ευρα

Στο Κόσοβο γίνονται δεκτά και τα πλαστά 2ευρα

Παρότι δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ, χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια καφετέρια στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα, το προσωπικό έχει σταματήσει να ελέγχει αν τα κέρματα των 2 ευρώ είναι γνήσια ή πλαστά, καθώς είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό των πλαστών κερμάτων που είναι αδύνατο να τα ξεχωρίσει κανείς από τα γνήσια.

«Στην αρχή όλοι ανησυχούσαμε και ελέγχαμε αν τα κέρματα των 2 ευρώ ήταν πλαστά ή όχι», δήλωσε ο σερβιτόρος Εντριτ. «Τώρα πια δεν κοιτάζουμε… Μπορεί να παίρνουμε πλαστά ή μπορεί να δίνουμε πλαστά. Είναι όλα το ίδιο».

Αυτός και οι συνάδελφοί του κρατούσαν μέχρι πρότινος τα κέρματα στο φως για να τα εξετάσουν ή τα έριχναν σε ένα τραπέζι για να δουν πώς ακούγονται.

Το Κοσσυφοπέδιο και το γειτονικό Μαυροβούνιο δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους.

Σε ένα μικρό κατάστημα κοντά στην καφετέρια στην Πρίστινα, από τα 11 κέρματα των 2 ευρώ στην ταμειακή μηχανή, ο καταστηματάρχης πίστευε ότι τα έξι ήταν πλαστά αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από το να τα δεχτεί.

Ο αριθμός των πλαστών κερμάτων των 2 ευρώ που κυκλοφορούν έχει σημειώσει τεράστια αύξηση φέτος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Στο εγκληματολογικό εργαστήριο της αστυνομίας της Πρίστινα, το προσωπικό εξέτασε περισσότερα από 30.000 πλαστά κέρματα των 2 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 4.451 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τον Απρίλιο μάλιστα συνελήφθη ένας άνδρας και μια γυναίκα που προσπαθούσαν να φέρουν 10.600 πλαστά κέρματα των 2 ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο από τη Βόρεια Μακεδονία.

Πολλά αλβανόφωνα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν προσφορές για πλαστά κέρματα ή άλλα χαρτονομίσματα ευρώ τα οποία πωλούνται στο 10%-20% της ονομαστικής τους αξίας.

Ο διευθυντής μιας κρατικής εταιρείας στάθμευσης στην Πρίστινα δήλωσε ότι λαμβάνει έως και 150 ευρώ σε πλαστά νομίσματα την ημέρα.

Η Κεντρική Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε στο Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αναφέρουν όλα τα πλαστά χρήματα που παραδίδονται από πελάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή