«Καρφώνει» τον Μπολσονάρου πρώην βοηθός του – Ετοίμαζε πραξικόπημα

«Καρφώνει» τον Μπολσονάρου πρώην βοηθός του – Ετοίμαζε πραξικόπημα

Ο Μπολσονάρου κατηγορείται για υποκίνηση ενός κινήματος αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, που κορυφώθηκε με την εισβολή στις 8 Ιανουαρίου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενός συνεργάτης του Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε στην αστυνομία ότι ο πρώην πρόεδρος συζητούσε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για την ανατροπή του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2022.

Ο πρώην προσωπικός βοηθός του Μπολσονάρου, Μάουρο Σιντ, συμφώνησε αυτόν τον μήνα να συνεργαστεί με την ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα για τον πρώην πρόεδρο για πιθανά εγκλήματα, από υπεξαίρεση έως υποκίνηση ταραχών τον περασμένο Ιανουάριο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Η αστυνομία έχει κρατήσει εμπιστευτική την κατάθεση του Σιντ καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, στα οποία δεν αναφέρονται πηγές, ο Σιντ φέρεται να είπε στην αστυνομία ότι ο Μπολσονάρου κάλεσε διοικητές των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με ένα σχέδιο διατάγματος για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών.

Δικηγόροι των Σιντ και Μπολσονάρου δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλιο σχετικά με τα δημοσιεύματα. Η ομοσπονδιακή αστυνομία τόνισε ότι δεν σχολιάζει έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεσάντρε ντε Μοράες ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα μια συμφωνία συνεργασίας του Σιντ με την αστυνομία. Με βάση τη συμφωνία αυτή, ο πρώην βοηθός του Μπολσονάρου αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή, όπου βρισκόταν από τον Μάιο όταν συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για τη φερόμενη πλαστογραφία των πιστοποιητικών εμβολιασμού του Μπολσονάρου για την Covid-19.

Ο Μπολσονάρου, πρόεδρος από το 2019 έως το 2022, ουδέποτε αναγνώρισε την εκλογική του ήττα από τον κεντροαριστερό Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2022. Την 8η Ιανουαρίου 2023, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Λούλα, οπαδοί του ακροδεξιού πολιτικού εισέβαλαν στα κτίρια της προεδρίας, του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Μπραζίλια προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας.

Ο Μπολσονάρου κατηγορείται για υποκίνηση ενός κινήματος αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, που κορυφώθηκε με την εισβολή στις 8 Ιανουαρίου.

Το ομοσπονδιακό εκλογοδικείο του έχει ήδη απαγορεύσει να διεκδικήσει αξιώματα μέχρι το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή