Μοραβιέτσκι vs Ζελένσκι: Η Βαρσοβία «βάλλει» κατά του Ουκρανού προέδρου

Μοραβιέτσκι vs Ζελένσκι: Η Βαρσοβία «βάλλει» κατά του Ουκρανού προέδρου

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «να μην προσβάλει ξανά τους Πολωνούς».

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προέτρεψε σήμερα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «να μην ξαναπροσβάλει» τους Πολωνούς, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο Πολωνός πρόεδρος είχε επιχειρήσει να εκτονώσει την ένταση που έχει οξυνθεί μεταξύ των δύο χωρών με φόντο τις εισαγωγές σιτηρών.

Η Πολωνία αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, ένα γεγονός που προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της με το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι εξόργισε τη Βαρσοβία όταν είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι το Κίεβο εργάζεται για να διατηρήσει τις χερσαίες διόδους εξαγωγής των σιτηρών αλλά το «πολιτικό θέατρο» που παίζουν κάποιοι για το θέμα αυτό το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει τη Μόσχα.

«Θέλω να πω στον πρόεδρο Ζελένσκι να μην προσβάλει ξανά τους Πολωνούς, όπως έκανε πρόσφατα, στην ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη», φέρεται να είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.

Νωρίτερα, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα εκτίμησε ότι η διαμάχη μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις καλές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή.

Οι χώρες αυτές καταγγέλλουν ότι τα φθηνά ουκρανικά σιτηρά, τα οποία θα έπρεπε να διέρχονται από το έδαφός τους προκειμένου να εξαχθούν πιο δυτικά, προκαλούν προβλήματα στην εσωτερική τους αγορά.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη, όμως αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε. Οταν ρωτήθηκε σχετικά από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TNV24 χθες Πέμπτη, ο Πολωνός πρόεδρος απάντησε ότι «η ατμόσφαιρα έχει οξυνθεί» και πρόσθεσε ότι τα λόγια του Ουκρανού προέδρου του προκάλεσαν πικρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή