Ασιατικοί Αγώνες: Οι… δύο εθνικές ομάδες του Αφγανιστάν

Ασιατικοί Αγώνες: Οι… δύο εθνικές ομάδες του Αφγανιστάν

Με δύο ομάδες συμμετέχει το Αφγανιστάν στους Ασιατικούς Αγώνες: την επίσημη των Ταλιμπάν, που αποτελείται μόνον από άνδρες, και εκείνη που αγωνίζεται υπό τη σημεία της προταλιμπανικής εποχής, όπου συμμετέχουν 17 γυναίκες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους πρώτους Ασιατικούς Αγώνες από τότε που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, δύο ομάδες αθλητών, που δείχνουν πολύ διαφορετικές, φτάνουν στην κινεζική πόλη Χανγκζού.

Η μία, που εστάλη από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν πλέον έχουν απαγορεύσει στις γυναίκες να συμμετέχουν σε αθλήματα, αποτελείται αποκλειστικά από περίπου 130 άνδρες, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε 17 διαφορετικά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του βόλεϊ, του τζούντο και της πάλης, είπε στο Associated Press ο Ατέλ Μασουάνι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στην Ολυμπιακή Επιτροπή του Αφγανιστάν.

Η άλλη ομάδα, που αγωνίζεται υπό τη μαύρη, κόκκινη και πράσινη σημαία της εκλεγμένης κυβέρνησης που ανέτρεψαν οι Ταλιμπάν το 2021, προέρχεται από τη διασπορά Αφγανών αθλητών σε όλο τον κόσμο και περιλαμβάνει 17 γυναίκες, σύμφωνα με τον Χαφιζουλάχ Ουάλι Ραχίμι, πρόεδρο της προταλιμπανικής Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Αφγανιστάν.

Θέλουμε να κρατήσουμε τα αθλήματα απολύτως μακριά από την πολιτική, ώστε οι αθλητές να μπορούν ελεύθερα, εντός και εκτός της χώρας τους, να δραστηριοποιούνται και να αναπτύσσονται αθλητικά.

Ο Ραχίμι, ο οποίος τώρα εργάζεται εκτός Αφγανιστάν, αλλά εξακολουθεί να αναγνωρίζεται από πολλές χώρες ως ο επίσημος εκπρόσωπός του σε ολυμπιακά θέματα, είπε στους δημοσιογράφους στην επίσημη τελετή άφιξης της ομάδας, αργά την Πέμπτη, ότι οι αθλητές είναι εκεί από αγάπη για τον αθλητισμό.

«Θέλουμε να κρατήσουμε τα αθλήματα απολύτως μακριά από την πολιτική, ώστε οι αθλητές να μπορούν ελεύθερα, εντός και εκτός της χώρας τους, να δραστηριοποιούνται και να αναπτύσσονται αθλητικά», είπε.

Η ομάδα του Ραχίμι στην τελετή υποδοχής αποτελείτο εξ ολοκλήρου από άνδρες. Ο ίδιος ανέφερε, ωστόσο, ότι οι γυναίκες ήταν καθ’ οδόν: μία ομάδα βόλεϊ που προπονείται στο Ιράν, ποδηλάτισσες από την Ιταλία και αγωνίστρια του στίβου από την Αυστραλία.

Πάντως, αν και οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν πιο μετριοπαθή διακυβέρνηση απ’ ό,τι κατά την προηγούμενη περίοδο εξουσίας τους τη δεκαετία του 1990, έχουν επιβάλει σκληρά μέτρα από τότε που κατέλαβαν το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποχωρούσαν έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή