Οι μαθητές της Ρωσίας στον… πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Οι μαθητές της Ρωσίας στον… πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Στα σχολεία όλης της χώρας η υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δοξάζεται, δημιουργούνται «εθελοντικές εταιρείες» εφήβων και το εθνικό πρόγραμμα σπουδών αλλάζει για να δώσει έμφαση στην υπεράσπιση της πατρίδας, σύμφωνα με το CNN.

7' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παιδικές χαρές της Ρωσίας μετατρέπονται σε χώρους παρελάσεων. Στα σχολεία, από τον Ειρηνικό έως τη Μαύρη Θάλασσα, τα παιδιά του νηπιαγωγείου φορούν στολές και συμμετέχουν σε ασκήσεις παρέλασης. Τα μεγαλύτερα παιδιά διδάσκονται πώς να σκάβουν χαρακώματα, να ρίχνουν χειροβομβίδες και να πυροβολούν με αληθινά πυρομαχικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Στα σχολεία όλης της χώρας, η υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δοξάζεται, δημιουργούνται «εθελοντικές εταιρείες» εφήβων και το εθνικό πρόγραμμα σπουδών αλλάζει για να δώσει έμφαση στην υπεράσπιση της πατρίδας.

Η στρατιωτικοποίηση των δημόσιων σχολείων της Ρωσίας έχει ενταθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδηγούμενη όχι από ένα αυθόρμητο κύμα πατριωτικού αισθήματος, αλλά από την κυβέρνηση της Μόσχας, λέει το CNN.

Με λίγα λόγια, τα παιδιά της Ρωσίας προετοιμάζονται για πόλεμο, όπως λέει το ίδιο ρεπορτάζ.

Η στρατιωτικοποίηση των δημόσιων σχολείων της Ρωσίας έχει ενταθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδηγούμενη όχι από ένα αυθόρμητο κύμα πατριωτικού αισθήματος, αλλά από την κυβέρνηση της Μόσχας.

Η επένδυση είναι τεράστια. Ο υπουργός Παιδείας, Σεργκέι Κραβτσόφ, είπε πρόσφατα ότι υπάρχουν πλέον περίπου 10.000 λεγόμενες «στρατιωτικο-πατριωτικές» λέσχες στα ρωσικά σχολεία και κολέγια και περίπου 250.000 άτομα συμμετέχουν στο έργο τους, όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο.

Αυτοί οι σύλλογοι αποτελούν μέρος μιας πολύπλευρης προσπάθειας, που περιλαμβάνει ριζική αναθεώρηση του σχολικού προγράμματος σπουδών. Υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα για στρατιωτικές-πατριωτικές αξίες. Τα επικαιροποιημένα βιβλία Ιστορίας τονίζουν τους ρωσικούς στρατιωτικούς θριάμβους.

Αλλαγή σχολικών εγχειριδίων

Τον Αύγουστο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο που εισάγει ένα νέο υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία: «Βασικές αρχές της ασφάλειας και της άμυνας της πατρίδας».

Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας προώθησε μαθήματα ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, τα οποία περιλαμβάνουν εκδρομές σε στρατιωτικές μονάδες, «στρατιωτικούς αθλητικούς αγώνες, συναντήσεις με στρατιωτικό προσωπικό και βετεράνους» και μαθήματα εκμάθησης drones.

Οι μαθητές Γυμνασίου θα διδάσκονται επίσης να χρησιμοποιούν αληθινά πυρομαχικά «υπό την καθοδήγηση έμπειρων αξιωματικών στρατιωτικών μονάδων ή εκπαιδευτών αποκλειστικά στη γραμμή βολής», σύμφωνα με το υπουργείο.

Το πρόγραμμα, το οποίο δοκιμάζεται φέτος και θα εισαχθεί το 2024, έχει σχεδιαστεί για να ενσταλάξει στους μαθητές «την κατανόηση και την αποδοχή της αισθητικής των στρατιωτικών στολών, των στρατιωτικών τελετουργιών και των πολεμικών παραδόσεων», σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που αποκαλύφθηκε από το ρωσικό ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Important Stories, το οποίο επικαλείται το CNN.

Το πρόγραμμα, το οποίο δοκιμάζεται φέτος και θα εισαχθεί το 2024, έχει σχεδιαστεί για να ενσταλάξει στους μαθητές «την κατανόηση και την αποδοχή της αισθητικής των στρατιωτικών στολών, των στρατιωτικών τελετουργιών και των πολεμικών παραδόσεων».

Η σύγχρονη Ιστορία ξαναγράφεται επίσης. Το τυπικό εγχειρίδιο «Ιστορία της Ρωσίας» έχει πλέον τη Γέφυρα της Κριμαίας στο εξώφυλλό του και ένα νέο κεφάλαιο αφιερωμένο στην πρόσφατη ιστορία της Ουκρανίας. Υπάρχουν ενότητες με τίτλους «Παραχάραξη της Ιστορίας», «Αναβίωση του ναζισμού», «Ουκρανικός νεοναζισμός» και «Η Ρωσία είναι χώρα ηρώων».

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «ειδική αποστολή» για την προστασία των Ρωσόφωνων από τη γενοκτονία στα χέρια των «νεοναζί».

Ενα νέο κεφάλαιο ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία «δήλωσε ανοιχτά την επιθυμία της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» και «επιβλήθηκαν κυρώσεις χωρίς προηγούμενο κατά της Ρωσίας, αφού η Δύση προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταρρίψει τη ρωσική οικονομία», όπως λέει το CNN.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ηγήθηκε προσωπικά της εκστρατείας για ένεση πατριωτισμού στα σχολεία της Ρωσίας.

Το βιβλίο φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει μια αίσθηση ιστορικού παράπονου στα παιδιά της Ρωσίας και να παρουσιάσει μια υπαρξιακή μάχη για την επιβίωση του έθνους, που αποτελεί κοινό θέμα για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που κυκλοφορούν καθημερινά σε όλη τη χώρα, όπως λέει το ίδιο ρεπορτάζ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ηγήθηκε προσωπικά της εκστρατείας για ένεση πατριωτισμού στα σχολεία της Ρωσίας. Σε εκδήλωση στο Κρεμλίνο αυτό τον μήνα, είπε σε ομάδα παιδιών για ένα γράμμα που είχε στείλει ο παππούς του στον πατέρα του, ο οποίος πολεμούσε τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Νίκησε τα αποβράσματα!» του είχε πει, σύμφωνα με την αφήγηση του Πούτιν.

Ο Πούτιν συνέχισε: «Συνειδητοποίησα γιατί κερδίσαμε τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Οι άνθρωποι με τέτοια στάση απλώς είναι αδύνατον να νικηθούν. Ημασταν απολύτως ανίκητοι, όπως είμαστε τώρα».

Τα παιδιά μαθαίνουν να συναρμολογούν όπλα

Μια εκτενής έρευνα του CNN σε τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία διαπίστωσε ότι παιδιά ηλικίας επτά ή οκτώ ετών λαμβάνουν βασική στρατιωτική εκπαίδευση.

Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, παιδιά στο Μπέλγκοροντ έδωσαν στον εαυτό τους διακριτικά ονόματα –το ένα υιοθέτησε τη «Βαριοπούλα»– και συμμετείχαν σε ασκήσεις που περιλάμβαναν τη χρήση αυτόματων όπλων, τη συναρμολόγηση ενός πολυβόλου και διαδρομή με εμπόδια.

Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, πρότεινε να διεξάγονται τακτικά ασκήσεις με μαθητές και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Στο Κρασνοντάρ, τον Μάιο, δεκάδες παιδιά που έμοιαζαν όχι πάνω από επτά ή οκτώ ετών, με στολές στρατού και ναυτικού και μερικά κρατώντας ψεύτικα αυτόματα όπλα, παρέλαυναν ενώπιον αξιωματικών.

Τα περισσότερα από τα παιδιά σε αυτές τις παρελάσεις είναι με το ένα ή το άλλο είδος στρατιωτικής στολής, προσπαθώντας να βαδίσουν με βήμα χωρίς μεγάλη επιτυχία. Συχνά κουβαλούν φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτών ηρώων.

Σε παρέλαση που έγινε στην πόλη Βολόγκντα, ένα παιδί χαιρέτησε και είπε σε έναν αξιωματούχο: «Διοικήτρια παρέλασης! Η παρέλαση είναι έτοιμη. Είμαι η διοικήτρια Ουλιάνα Σουμέλοβα».

Παρόμοιες σκηνές έχουν παιχτεί από τη Σαχαλίνη στην Απω Ανατολή της Ρωσίας μέχρι το Γιέισκ στην Αζοφική Θάλασσα. Ορισμένα παιδιά φαίνονται ενθουσιασμένα, κάποια σαστισμένα. Στο Γιέισκ, νηπιαγωγός ηγήθηκε της πορείας των συνοριοφυλάκων, υπό φωνές και παραγγέλματα: «Ενα, δύο, τρία. Αριστερά, αριστερά, αριστερά!», γράφει το CNN.

Τα περισσότερα από τα παιδιά σε αυτές τις παρελάσεις είναι με το ένα ή το άλλο είδος στρατιωτικής στολής, προσπαθώντας να βαδίσουν με βήμα χωρίς μεγάλη επιτυχία. Συχνά κουβαλούν φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτικών ηρώων.

Γιορτές για την «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση»

Ο συμβολισμός αυτού που το Κρεμλίνο αποκαλεί «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» στην Ουκρανία γιορτάζεται επίσης. Στην πόλη Αστραχάν, τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού φορούσαν στολές και είχαν ψεύτικα οχήματα με το γράμμα Ζ, προπαγανδιστικό σύμβολο που χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Αμυνας έχει κλιμακώσει την προσέγγισή του στα σχολεία με ένα ευρέως δημοσιευμένο πρόγραμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου των Ευχών, παρόμοιο με το Ιδρυμα Make-A-Wish, στο οποίο δραστηριοποιήθηκε ο ίδιος ο υπουργός, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Σοϊγκού κάλεσε ένα 9χρονο κορίτσι, που ονομάζεται Ντάρια, από το Ουντμούρτ, στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα τον Μάιο. Αλλα παιδιά επισκέφτηκαν στρατιωτικά ελικόπτερα και το μουσείο Αεράμυνας, γράφει το CNN.

Η επόμενη γενιά προετοιμάζεται για στρατιωτική θητεία

Τα παιδιά της Ρωσίας αναμένεται επίσης να συμβάλουν στην πολεμική προσπάθεια με πρακτικούς τρόπους. Το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στο Βλαδιβοστόκ, στο οποίο τα παιδιά των σχολείων ράβουν παντελόνια και καπέλα για στρατιώτες.

Στο Βλαντιμίρ, τα παιδιά ράβουν μπαλακλάβες για τον στρατό στα μαθήματα εργασίας, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που ονομάζεται «Ράβουμε για τους άντρες μας».

Ολες αυτές οι δραστηριότητες δημοσιοποιούνται στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συσπειρωθεί το πατριωτικό πνεύμα για την υποστήριξη της εκστρατείας στην Ουκρανία.

Στους μαθητές μιας τεχνικής σχολής στο Βορόνεζ ανατέθηκε η κατασκευή κινητών σομπών και κεριών για τον ρωσικό στρατό. Εφηβες με ειδικές ανάγκες στο Ουσουρίσκ κλήθηκαν να ράψουν κεφαλόδεσμους και επιδέσμους «Φίλος ή εχθρός» για τη Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια. Και στην Μπουριάτια στη ρωσική Απω Ανατολή, τα ορφανά έραβαν φυλαχτά «καλής τύχης» για στρατιώτες που πολεμούσαν στην Ουκρανία, όπως λέει το αμερικανικό δίκτυο.

Υπάρχουν επίσης καμπάνιες συγγραφής επιστολών. «Πεντάχρονα αγόρια από το νηπιαγωγείο απαντούν με σιγουριά», σάλπισε ένα τοπικό ειδησεογραφικό μέσο στην Τσίτα. «Πριν σφραγίσουν τον τριγωνικό φάκελο, χρωμάτισαν προσεκτικά την εικόνα του μαχητή».

Ολες αυτές οι δραστηριότητες δημοσιοποιούνται στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συσπειρωθεί το πατριωτικό πνεύμα για την υποστήριξη της εκστρατείας στην Ουκρανία.

Στρατιωτικοί Αγώνες Νέων

Οι έφηβοι ενθαρρύνονται επίσης να διαγωνιστούν στους λεγόμενους Στρατιωτικούς Αγώνες Νέων.

Ο τελικός της περιφέρειας στην περιοχή του Ορενμπουργκ μόλις ολοκληρώθηκε· 180 αθλητές από 14 ομάδες –συμπεριλαμβανομένων των παρανόμως προσαρτημένων περιοχών της Ουκρανίας– συμμετείχαν σε διάφορους αγώνες: ρίψη χειροβομβίδων, ξεπέρασμα εμποδίων και συναρμολόγηση τουφεκίου Καλάσνικοφ και κουίζ στρατιωτικής ιστορίας.

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, είναι να «καλλιεργηθεί το αίσθημα της αλληλοβοήθειας και της συναδελφικής υποστήριξης.

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, είναι να «καλλιεργηθεί το αίσθημα της αλληλοβοήθειας και της συναδελφικής υποστήριξης, οι υψηλές ηθικές και ψυχολογικές ιδιότητες, καθώς και η προετοιμασία της νέας γενιάς για υπηρεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», γράφει το CNN.

Οι στρατιωτικοί επισκέπτονται και σχολεία. Παιδιά στην Μπουριατία μίλησαν για επίσκεψη ενός τραυματία στρατιώτη που ισχυρίστηκε ότι είχε πολεμήσει Πολωνούς μισθοφόρους στην Ουκρανία και είπε ότι οι ίδιοι οι Ουκρανοί «δεν θέλουν να πολεμήσουν, αλλά αναγκάζονται».

Οι αντιδράσεις δασκάλων και γονέων

Τουλάχιστον ορισμένοι δάσκαλοι που δεν ήταν ενθουσιασμένοι με τις αλλαγές έχουν αποσπαστεί από τα σχολεία, αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι, λέει το CNN. Η διευθύντρια ενός σχολείου στο Περμ παραιτήθηκε έπειτα από κριτική από ακτιβιστές υπέρ του πολέμου. Ηταν απρόθυμη να κάνει μαθήματα για το SMO.

Είναι επίσης δύσκολο να υπολογίσουμε πώς αισθάνονται οι γονείς για την εισαγωγή ενός πιο μιλιταριστικού προγράμματος σπουδών. Ορισμένοι γονείς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, αλλά η πλειονότητα φαίνεται να υποστηρίζει αυτή την στρατιωτικο-πατριωτική εκστρατεία, αν πιστέψουμε τις έρευνες κοινής γνώμης.

Ορισμένοι γονείς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, αλλά η πλειονότητα φαίνεται να υποστηρίζει αυτή την στρατιωτικο-πατριωτική εκστρατεία, αν πιστέψουμε τις έρευνες κοινής γνώμης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι, σύμφωνα με έρευνα, το 79% των γονέων υποστηρίζει την προβολή βίντεο για τον πόλεμο στα παιδιά τους.

Τα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι πολλοί Ρώσοι αισθάνονται ότι η χώρα τους περιβάλλεται και εξοστρακίζεται από εχθρικές δυνάμεις. Η μόνη του επιλογή είναι να αμυνθεί. Αυτό το μήνυμα –που κυκλοφόρησε από τον πρόεδρο και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης– μεταφέρεται τώρα στα σχολεία της Ρωσίας.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή