Κρεμλίνο: Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τη «δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση» στο Κόσοβο

Κρεμλίνο: Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τη «δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση» στο Κόσοβο

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα και παραδοσιακά υποστηρίζει τη Σερβία, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρακολουθεί στενά τη «δυνητικά επικίνδυνη» κατάσταση στο Κόσοβο.

Ενοπλοι Σέρβοι εισέβαλαν σε χωριό το Σαββατοκύριακο, εξαπέλυσαν επίθεση σε δυνάμεις της αστυνομίας και στη συνέχεια οχυρώθηκαν σε μοναστήρι.

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, το οποίο έχει κυρίως αλβανικό πληθυσμό, ως ανεξάρτητη χώρα και παραδοσιακά υποστηρίζει τη Σερβία, με την οποία διατηρεί στενούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

«Εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, βλέπουμε μία παραδοσιακά προκατειλημμένη στάση απέναντι στους Σέρβους… Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη και δυνητικά επικίνδυνη, την παρακολουθούμε πολύ στενά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων.

Μονάδες της κοσοβαρικής αστυνομίας ανακατέλαβαν το μοναστήρι αργά την Κυριακή στη διάρκεια επιχείρησης κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις επιτιθέμενοι και ένας αστυνομικός. Τη Δευτέρα, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ελέγχους και εφόδους σε σπίτια του χωριού στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα του 1,8 εκατ. πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, πρώην επαρχίας της Σερβίας.

Ωστόσο, περίπου 50.000 Σέρβοι στο βόρειο τμήμα δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους, περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT