«Λίφτινγκ» στον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου

«Λίφτινγκ» στον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου

Ο καθαρισμός πραγματοποιείται τις Δευτέρες, όταν το μουσείο είναι κλειστό για τους επισκέπτες

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μαρμάρινο αριστούργημα 5,17 μέτρων του Μιχάηλ Αγγελου καθαρίζεται τακτικά με ηλεκτρική σκούπα, κάθε δύο μήνες από το 2005, όταν οι «Φίλοι της Φλωρεντίας» άρχισαν να υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία. 

Η σχέση μεταξύ των Φίλων της Φλωρεντίας και των αγαλμάτων του Μιχαήλ Aγγελου ξεκίνησε το 2003, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αποκατάστασης του Δαβίδ που πραγματοποιήθηκε εκείνη τη χρονιά. Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα χρηματοδότησε τότε μια σε βάθος σειρά δοκιμών και ένα εκπαιδευτικό DVD. Οι συντηρητές χρησιμοποιούν ηλεκτρική σκούπα και μαλακές βούρτσες, αφιερώνοντας μία ημέρα κάθε δύο μήνες για την απομάκρυνση της επιφανειακής σκόνης και των σωματιδίων. 

Το άγαλμα είχε αποκαλυφθεί στο κοινό στη Φλωρεντία της Ιταλίας, στην Piazza della Signoria τον Σεπτέμβριο του 1504. 

Λαξευμένο από ένα ενιαίο τετράγωνο από λευκό ιταλικό μάρμαρο Carrara που είχε απορριφθεί από άλλους καλλιτέχνες επειδή ήταν ελαττωματικό, το τεράστιο άγαλμα απεικονίζει έναν γυμνό Δαβίδ, τον ήρωα της Βίβλου που χρησιμοποίησε μια σφεντόνα για να σκοτώσει τον γίγαντα Γολιάθ.

Το έργο ανατέθηκε από την Opera del Duomo για τον Καθεδρικό Ναό της Φλωρεντίας το 1501 και χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το γλυπτό επρόκειτο να είναι μέρος μιας σειράς άλλων αγαλμάτων που θα τοποθετούνταν κατά μήκος της οροφής του καθεδρικού ναού. 

Το διάσημο άγαλμα εκτίθεται στην Πινακοθήκη Accademia.

«Λίφτινγκ» στον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου-1
Reuters

Εκτός από τον Δαβίδ, το Ιδρυμα υποστηρίζει επίσης τον καθαρισμό των «Φυλακισμένων», του Αγίου Ματθαίου, της Πιετά της Παλαιστρίνας και του μοντέλου του Τζιαμπολόνια για τον βιασμό των Σαβίνων, τα οποία καθαρίζονται κάθε τέσσερις μήνες. Ο καθαρισμός πραγματοποιείται τις Δευτέρες, όταν το μουσείο είναι κλειστό για τους επισκέπτες. Οι Φίλοι της Φλωρεντίας έχουν δαπανήσει συνολικά περίπου 500 χιλιάδες ευρώ μέχρι σήμερα για το έργο αυτό.

«Λίφτινγκ» στον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου-2
Reuters

«Λίφτινγκ» στον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου-3
Reuters
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή