Η κρίση της φαιντανύλης «έρχεται» στην Ευρώπη

Η κρίση της φαιντανύλης «έρχεται» στην Ευρώπη

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια επαπειλούμενη αύξηση στη χρήση του πανίσχυρου συνθετικού οπιοειδούς, σύμφωνα με αξιωματούχους από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με την ηρωίνη από την οποία είναι όμως πολύ ισχυρότερη. Ενδεικτικά, μόνο μέσα σε έναν χρόνο, το 2022 εν προκειμένω, εκτιμάται ότι προκάλεσε 70.000 από τους συνολικά 106.000 θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Ο λόγος για τη φαιντανύλη, αυτό το πανίσχυρο συνθετικό οπιοειδές το οποίο έχει ήδη πλημμυρίσει την αγορά των σκληρών ναρκωτικών στις ΗΠΑ προκαλώντας μια κρίση η οποία υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθεί το προσεχές διάστημα και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Politico, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη κρίση φαιντανύλης το προσεχές διάστημα.

Η φαιντανύλη και τα άλλα συνθετικά ναρκωτικά δεν αποτελούν, προς το παρόν, κορυφαία ανησυχία για την ΕΕ. Εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, το πλέον διαδεδομένο ναρκωτικό είναι επί του παρόντος η κάνναβη και το ναρκωτικό η κατανάλωση του οποίου αυξάνεται ταχύτερα είναι η κοκαΐνη.

Τα δεδομένα ωστόσο θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον και η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη, όπως δηλώνει η Ευρωπαία επίτροπος, επικαλούμενη μεταξύ άλλων και τις προειδοποιήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Ιλβα Γιόχανσον είχε σχετική συνομιλία πρόσφατα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναφέρθηκε στον κίνδυνο η κρίση της φαιντανύλης να μεταφερθεί στην Ευρώπη.

Ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από πέρυσι, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη αύξηση στην κυκλοφορία συνθετικών οπιοειδών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. «Η απαγόρευση των καλλιεργειών παπαρούνας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά ηρωίνης στην Ευρώπη δημιουργώντας έτσι πιθανότητες ανόδου για τα συνθετικά οπιοειδή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Politico  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT