Το ρωσικό ΥΠΕΞ «βάλλει» κατά του Κοσόβου

Το ρωσικό ΥΠΕΞ «βάλλει» κατά του Κοσόβου

Η Μόσχα κατηγορεί την Πρίστινα για τα πολύνεκρα επεισόδια της Κυριακής με τους ταμπουρωμένους στο μοναστήρι ενόπλους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Κοσόβου ως υπεύθυνη «για το αίμα που χύθηκε» την Κυριακή, στις ταραχές που σημειώθηκαν στο βόρειο Κόσοβο κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συρθεί «ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων σε μια επικίνδυνη άβυσσο».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αίμα που χύθηκε χθες είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής υποκίνησης της σύγκρουσης του αυτοαποκαλούμενου πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιδείνωσης της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει «όλη την περιοχή των Βαλκανίων σε έναν επικίνδυνο γκρεμό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η αστυνομία του Κοσόβου προβαίνει «εδώ και καιρό» σε «συστηματικές τιμωρητικές ενέργειες σε βάρος της σερβικής κοινότητας».

«Οι βαριά οπλισμένες ειδικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει τις μη αλβανικές ζώνες είναι το κυριότερο όργανο που εξωθεί τους Σέρβους εκτός του Κοσόβου», υποστηρίζει η Μόσχα. Αναφερόμενη εξάλλου στο εμπάργκο προϊόντων εκ μέρους της Σερβίας, η Ρωσία υποστηρίζει ότι «οι κοινότητες του βόρειου (Κοσόβου) βρίσκονται εδώ και μήνες στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής».

«Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να επανακάμψει η εθνοκάθαρση που εφάρμοζαν οι Αλβανοί εξτρεμιστές του Κοσόβου», προειδοποιεί το υπουργείο.

Ο θάνατος ενός Κοσοβάρου αστυνομικού που σκοτώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο βόρειο Κόσοβο σε ενέδρα, με την πολύνεκρη ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε ανάμεσα στις δυνάμεις του Κοσόβου και στους βαριά οπλισμένους Σέρβους που είχαν ταμπουρωθεί σε μοναστήρι στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κόσοβο, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT