DW: Χιλιάδες θα πεθάνουν ακόμη στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας λόγω τοξικών χαλασμάτων

DW: Χιλιάδες θα πεθάνουν ακόμη στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας λόγω τοξικών χαλασμάτων

Εστω και χαμηλή ποσότητα αμιάντου είναι ικανή να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν οκτώ μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς στη νότια Τουρκία, με επίσημο απολογισμό άνω των 45.000 νεκρών και ανεπίσημες εκτιμήσεις για εξαψήφιο νούμερο, έρευνα της Deutsche Welle προειδοποιεί για χιλιάδες άλλους πολίτες στις σεισμόπληκτες περιοχές που κινδυνεύουν με εκδήλωση θανατηφόρου καρκίνου από τα τοξικά χαλάσματα.

Το γερμανικό κρατικό δίκτυο αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ ότι τα ερείπια σε πόλεις όπως το Χατάι, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό όπως τα άφησε ο Εγκέλαδος στις 6 Φεβρουαρίου, βρίθουν τοξικών ουσιών και κυρίως αμιάντου.

Η έκθεση ακόμη και σε χαμηλή ποσότητα αμιάντου μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα, τονίζει πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επικαλείται το γερμανικό κανάλι.

Δείγματα από το χώμα στην πόλη Χατάι εμφανίζουν ανησυχητικές ποσότητες αμιάντου, και η έκθεση στη σκόνη αυτή οδηγεί σε άμεσες συνέπειες στο αναπνευστικό όπως αναφέρουν και κάτοικοι της περιοχής που υποφέρουν από έντονα συμπτώματα δύσπνοιας και διαταραχής στον ύπνο.

Χιλιάδες παιδιά στην περιοχή κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα μέχρι να φτάσουν στα 20 ή τα 30 τους χρόνια, επισημαίνει το ρεπορτάζ της DW TV, που εντόπισε χαλάσματα με αμίαντο πλάι σε σχολικές εγκαταστάσεις στην ταλαιπωρημένη από τους σεισμούς περιοχή στη νότια Τουρκία.

«Εάν είχαν πρώτα απομακρυνθεί τα υλικά που περιέχουν αμίαντο από τα κατεδαφισμένα κτίρια, ο κίνδυνος θα είχε ελαχιστοποιηθεί», δηλώνει στο γερμανικό δίκτυο ο Τούρκος μηχανικός περιβαλλοντικής ασφάλειας Ουτκού Φιράτ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έδωσε προτεραιότητα στην ταχεία ανοικοδόμηση σε βάρος της δημόσιας υγείας, καταγγέλλουν οι κάτοικοι στην περιοχή.

Κίνδυνος και μακριά από το επίκεντρο

Οι ερευνητές, αφού απομακρύνθηκαν από τη σεισμόπληκτη περιοχή, έλεγξαν και σωματίδια σκόνης που είχαν μείνει στο αυτοκίνητό τους αφού έφτασαν στο Γκαζιάντεπ, πάνω από 200 χιλιόμετρα μακριά από το Χατάι. Εντόπισαν και πάλι αμίαντο στη σκόνη που είχε ταξιδέψει μαζί τους, πράγμα που σημαίνει ότι η δηλητηριώδης αυτή ουσία μπορεί να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους, τονίζει η Deutsche Welle.

«Μπορεί να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων πολύ νέων ανθρώπων λόγω καρκίνου», προειδοποιεί και ο Τούρκος γιατρός Οζκάν Καάν Καραντάγ. Προσθέτει μάλιστα ότι «οι επίσημες ανακοινώσεις που ισχυρίζονται πως οι άνθρωποι δεν μολύνονται, συμβάλλουν στη συγκάλυψη του προβλήματος».

Η διαδικασία απομάκρυνσης του αμιάντου είναι μεν πολυέξοδη και χρονοβόρα, αλλά η πείρα δείχνει πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να γίνει αν δεν πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση του τοξικού αυτού υλικού. 

«Οταν η καταστροφή αυτή έρθει, θα είναι πια πολύ αργά», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή