Νότια Κορέα: Σπάνια στρατιωτική παρέλαση – «Συντριπτική η απάντηση» αν η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Νότια Κορέα: Σπάνια στρατιωτική παρέλαση – «Συντριπτική η απάντηση» αν η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιήσει πυρηνικά

«Αν η Βόρεια Κορέα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, το καθεστώς της θα λάβει τέλος από τη συντριπτική απάντηση της Σεούλ και της Ουάσινγκτον» προειδοποίησε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη, σε διάστημα δεκαετίας, μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με λογής οπλικά συστήματα, από βαλλιστικούς πυραύλους έως υπερσύγχρονα τανκς, πραγματοποίησε η Νότια Κορέα σε μία επίδειξη ισχύος στο πλαίσιο εφαρμογής σκληρότερης στάσης απέναντι στη Βόρεια Κορέα. 

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, η οποία συνήθως συνοδεύεται από λιτές εκδηλώσεις, σε σχέση με τις μαζικές και πομπώδεις του Βορρά υπό τον Κιν Γιονγκ Ουν, οι οποίες περιλαμβάνουν την επίδειξη όπλων όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM).

Νότια Κορέα: Σπάνια στρατιωτική παρέλαση – «Συντριπτική η απάντηση» αν η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιήσει πυρηνικά-1
Φωτ.: Reuters

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την αεροπορική βάση Σόνγκναμ στα περίχωρα της Σεούλ, με την επίδειξη πυραύλων Hyunmoo, συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας L-SAM, F-35 και των νοτιοκορεατικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών KF-21.

Οι πολύωρες εκδηλώσεις στη Σεούλ περιλαμβάνουν παρέλαση χιλιάδων στρατιωτών, πυραύλων, αρμάτων μάχης, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, αυτοκινούμενων πυροβόλων, πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Νότια Κορέα: Σπάνια στρατιωτική παρέλαση – «Συντριπτική η απάντηση» αν η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιήσει πυρηνικά-2
Φωτ.: Reuters 

Σε ομιλία του στην αεροπορική βάση της Σεούλ, ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, δεσμευόμενος παράλληλα για την ενίσχυση του στρατού και της αμυντικής βιομηχανίας. 

«Αν η Βόρεια Κορέα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, το καθεστώς της θα λάβει τέλος από τη συντριπτική απάντηση της Σεούλ και της Ουάσινγκτον» προειδοποίησε ο ίδιος. 

Νότια Κορέα: Σπάνια στρατιωτική παρέλαση – «Συντριπτική η απάντηση» αν η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιήσει πυρηνικά-3
Φωτ.: Reuters

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας τόνισε την Τετάρτη ότι εάν η Μόσχα βοηθήσει τη Πιονγκγιάνγκ να αναβαθμίσει το οπλοστάσιό της σε αντάλλαγμα για τη συμβολή της στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία, αυτό θα συνιστούσε «άμεση πρόκληση». Σε μια τέτοια περίπτωση, προειδοποίησε, η Σεούλ και οι σύμμαχοί της δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Νότια Κορέα: Σπάνια στρατιωτική παρέλαση – «Συντριπτική η απάντηση» αν η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιήσει πυρηνικά-4
Φωτ.: ΑΡ

Αξιωματούχοι σε Ουάσινγκτον και Σεούλ θεωρούν ότι η Ρωσία φιλοδοξεί να αποκτήσει πολεμοφόδια από τη Βόρεια Κορέα για να αναπληρώσει τις απώλειες που έχει στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα η Πιονγκγιάνγκ αναζητεί προηγμένη τεχνολογία για την ανάπτυξη του οπλοστασίου της.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή