JP Morgan: Πληρώνει ακόμη 75 εκατομμύρια δολάρια για την υπόθεση Επσταϊν

JP Morgan: Πληρώνει ακόμη 75 εκατομμύρια δολάρια για την υπόθεση Επσταϊν

Τον Ιούνιο η τράπεζα κατέληξε σε εξωδικαστική συμφωνία με θύματα του άλλοτε χρηματιστή έναντι ποσού που ανέρχεται στα 290 εκατ. δολάρια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η JP Morgan Chase ήρθε σε διακανονισμό με τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους για την υπόθεση του Τζέφρι Επσταϊν ο οποίος αυτοκτόνησε το 2019 σε φυλακές των ΗΠΑ αντιμετωπίζοντας κατηγορίες διακίνησης και κακοποίησης ανηλίκων.

Στην αγωγή της η τοπική κυβέρνηση κατηγορούσε τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό ότι διευκόλυνε τη διακίνηση και εμπορία νεαρών γυναικών, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους από τον Τζέφρι Επσταϊν στην Καραϊβική.

Ο Επσταϊν ήταν πελάτης της JPMorgan από το 2000 έως το 2013, διατηρώντας τη σχέση του ακόμη και μετά την πρώτη παραδοχή ενοχής του το 2008.

Η JPMorgan θα καταβάλει 30 εκατ. δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις των ΗΠΑ κατά της εμπορίας ανθρώπων, 25 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ στα όργανα επιβολής του νόμου και 20 εκατ. δολάρια για νομικά έξοδα. 

Η JP Morgan ήρθε σε διακανονισμό και με τον πρώην επικεφαλής της, Τζες Στάλεϊ, ο οποίος κατηγορούνταν ως υπεύθυνος για τις σχέσεις του ιδρύματος με τον Επσταϊν. Ο Στάλεϊ ανέλαβε τα ηνία της Barclays στα τέλη του 2015, έπειτα από περίπου τριακονταετή θητεία στο τμήμα επενδύσεων της JP Morgan. Η σχέση του με τον Επσταϊν χρονολογείται από το 2000, χρονιά κατά την οποία ανέλαβε τη διοίκηση της ιδιωτικής τράπεζας της JP Morgan.

Τον Ιούνιο η τράπεζα κατέληξε και σε εξωδικαστική συμφωνία με θύματα του άλλοτε χρηματιστή έναντι ποσού που ανέρχεται στα 290 εκατ. δολάρια. Μια εκ των γυναικών ισχυριζόταν χαρακτηριστικά ότι η JP Morgan γνώριζε ότι οι λογαριασμοί στα καταστήματά της χρησιμοποιούνταν για σωματεμπορία εξαιτίας της ταυτότητας εκείνων που έκαναν μεγάλες αναλήψεις σε μετρητά, αλλά και της «καλά καταγεγραμμένης εγκληματικής δραστηριότητας του χρηματιστή».

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή