Φίλια πυρά Κόρι Μπούκερ κατά Μενέντεζ: Τον καλώ να παραιτηθεί

Φίλια πυρά Κόρι Μπούκερ κατά Μενέντεζ: Τον καλώ να παραιτηθεί

O ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και άλλοι ηγέτες των Δημοκρατικών έχουν αποφύγει να πάρουν θέση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ κάλεσε τον συνάδελφό του Ρόμπερτ Μενέντεζ να παραιτηθεί, λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι οι ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον του ομόσταβλού του από το Νιου Τζέρσεϊ περιέχουν «συγκλονιστικούς ισχυρισμούς για διαφθορά».

«Οι κατηγορίες εναντίον του γερουσιαστή Μενέντεζ είναι τέτοιας φύσης που η πίστη και η εμπιστοσύνη των κατοίκων του Νιου Τζέρσεϊ έχουν κλονιστεί συθέμελα», δήλωσε ο Μπούκερ, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η παραίτησή του δεν θα αποτελούσε παραδοχή ενοχής.

Η δήλωση του Μπούκερ έρχεται καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών γερουσιαστών –τουλάχιστον 11 μέχρι στιγμής– ζητούν από τον Μενέντεζ να παραιτηθεί. Στον αντίποδα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και άλλοι ηγέτες των Δημοκρατικών έχουν πάρει αποστάσεις από τις παραπάνω εκκλήσεις. Ο ίδιος ο Μενέντεζ έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παραίτησης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μενέντεζ και η σύζυγός του κατηγορούνται, συγκεκριμένα, ότι την περίοδο μεταξύ 2018 και 2022 έλαβαν δώρα (μετρητά, ράβδους χρυσού κ.ά.) συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από τρεις επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Νιου Τζέρσεϊ, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους αξιοποιώντας την πολιτική επιρροή του ίδιου του Μενέντεζ.  

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Μενέντεζ ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του, Ναντίν, με την οποία είναι παντρεμένος από το 2020, πρόκειται να εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι και παλαιότερα, το 2015, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες περί δωροληψίας (συγκεκριμένα τον είχαν κατηγορήσει ότι προσέφερε πολιτικές χάρες λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δώρα). Η υπόθεση ωστόσο εκείνη δεν οδήγησε τελικώς πουθενά, καθώς οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία. 

Με πληροφορίες από AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή