Καναδάς: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής μετά τις τιμές σε Ουκρανό εθελοντή των Ες-Ες

Καναδάς: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής μετά τις τιμές σε Ουκρανό εθελοντή των Ες-Ες

Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του Ζελένσκι στην Οτάβα, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε από την τιμή που απέδωσε το κοινοβούλιο σε έναν Ουκρανό βετεράνο που είχε πολεμήσει με τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Με βαριά καρδιά σηκώνομαι για να ενημερώσω τα μέλη για την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων», δήλωσε ο Άντονι Ρότα ενώπιον του κοινοβουλίου.

Ο τελευταίος τελούσε υπό πίεση από το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς όλα τα κόμματα ζητούσαν την παραίτησή του — συμπεριλαμβανομένων των στελεχών του κόμματός του, των Φιλελευθέρων, του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. 

Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οτάβα, ο Αντονι Ρότα κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα. 

Ομως, ο Χούνκα κατηγορείται ότι πολέμησε στα SS. Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης της εβραϊκής κοινότητας στον Καναδά, οι Φίλοι του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ (FSWC), ο Χούνκα υπηρέτησε στην 14η Μεραρχία Εθελοντών των Βάφεν Ες-Ες, μια ναζιστική στρατιωτική μονάδα της οποίας τα εγκλήματα της οποίας κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος είναι καλά τεκμηριωμένα.

Ο 62χρονος Ρότα, που εξελέγη για πρώτη φορά το 2004 με το κόμμα των Φιλελευθέρων, έχει επανεκλεγεί πέντε φορές. Ήταν πρόεδρος της Βουλής από το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT